02/05/2024

Ντίνος Σπυρόπουλος: Γιατί στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε…νέα πρόσωπα!

0

Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του καλού μας φίλου Ντίνου Σπυρόπουλου που είναι γνωστός για την αιχμηρή του σκέψη και την ευθύτητα του λόγου του :

«Γιατί στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε…νέα πρόσωπα!»

Στη σημερινή εποχή των τεράστιων προβλημάτων σε όλο τον κόσμο, της οικονομικής και κλιματικής κρίσης, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι απλά σημαντικές είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου.

Ξέρω καλά ότι  το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε διαβάζοντας τον τίτλο είναι «εδώ ο κόσμος καταστρέφεται κι αυτός ασχολείται με τις τοπικές εκλογές». Αν το σκέφτεστε, νομίζω ότι είστε ανάμεσα στους πολλούς – δυστυχώς στην Ελλάδα – που πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι χάσιμο χρόνου , για αυτούς που θα θέσουν τον εαυτόν τους στην κρίση των συμπολιτών διεκδικώντας μία θέση στα επερχόμενα Δ.Σ. και για τους πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν.

Οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι σημαντικές μόνο για τους υποψήφιους , αλλά και για όλους τους πολίτες γιατί από αυτούς και από τις επιλογές τους θα κριθεί το μέλλον του τόπου τους.

Οι επιλογές μπορεί να μην είναι πολλές όσο αφορά τους  συνδυασμούς που είναι υποψήφιοι, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανόν το 43% που πρέπει να συγκεντρώσει ο πρώτος να έχουμε Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή , δηλαδή στις 8 Οκτώβρη. Όσο αφορά όμως τους Δημοτικούς και συμβούλους εκεί όντως οι επιλογές είναι πάρα μα πάρα πολλές.

Αν υπολογίσουμε ότι περίπου 350 θα είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι σε όλα τα ψηφοδέλτια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Για την ακρίβεια, 347 υποψήφιοι θα αγωνιστούν για να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους «σταυρώσουν» , σε μια εκλογική μάχη που αναμένεται να είναι άκρως απρόβλεπτη και ανατρεπτική. Και αν η θέση του Δημάρχου απ’ ότι λένε οι δημοσκοπήσεις θα κριθεί μεταξύ Γκιώνη και Πρωτοπαππά, οι 25 που θα εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο , θα είναι όχι τόσο προβλέψιμες. Γιατί ναι μεν υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν στην πλάτη τους πολλά χρόνια συμμετοχής στα κοινά, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά νέα πρόσωπα, τα οποία για πρώτη φορά θα θέσουν (εκθέσουν) τον εαυτό τους στην διαδικασία του εκλέγεσθαι και θα ζητήσουν από τους συμπολίτες να τους επιλέξουν ανάμεσα σε πάρα πολλούς άλλους υποψήφιους διεκδικητές.

Σίγουρα προβάδισμα έχουν οι πρώτοι γιατί απλά αρκετοί από αυτούς έχουν διατελέσει και αντιδήμαρχοι, πρόεδροι σε φορείς του Δήμου ή από άλλα πόστα στα οποία κλήθηκαν να δουλέψουν για τον Δήμο, έχουν εμπειρία από την «μάχη» των εκλογών, κάποιους ψηφοφόρους που μπορεί να εξυπηρετήθηκαν για προσωπικά θέματα και σίγουρα θα μετρήσει αυτό για τον σταυρό προτίμησης , αλλά το πιο σημαντικό είναι αν πραγματικά θέλουμε κάτι να αλλάξει να ψηφίσουμε νέα πρόσωπα, άφθαρτα, με νέες ιδέες, που δεν έχουν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για θέσεις που θα καταλάβουν αν εκλεγούν, κάτι που γίνεται με τους επαγγελματίες δημοτικούς συμβούλους, πως αλλιώς να χαρακτηρίσω κάποιον που έχει κάτσει στα έδρανα του Δ.Σ. πάνω από μία 20ετία, που έχει συμμετάσχει σε άπειρα δημοτικά συμβούλια, αλλά μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι φορές που ήταν ενήμερος για τα θέματα που ήταν προς συζήτηση, απλά ψήφιζαν ότι τους πρότεινε ο εκάστοτε δήμαρχος, αλλά παράλληλα συζητούσαν επί 4ώρου βάσης ίσως και παραπάνω τα προ ημερησίας, που τα περισσότερα ήταν λόγια καφενείου, μετατρέποντας το δημοτικό συμβούλιο σε καφέ παλαιού τύπου. Μόνο αν καταφέρουν αν μπουν στο δημοτικό συμβούλιο νέα πρόσωπα δηλαδή, από τους 25 δημοτικούς συμβούλους τουλάχιστον οι μισοί να είναι άτομα που δεν έχουν εκλεγεί πάλι, μόνο τότε ίσως κάτι αλλάξει προς το καλύτερο για τον τόπο. Και όσοι πονηροί θα πουν , «μα αυτοί δεν έχουν εμπειρία», ας μας απαντήσουν όταν πρωτοεγλέχθηκαν οι σημερινοί ¨δεινόσαυροι» δημοτικοί σύμβουλοι πριν 20 χρόνια τι εμπειρία είχαν , καμία, εκτός αν ήταν μέλη του 15μελούς στο γυμνάσιο ή το λύκειο, έτσι είναι αγαπητοί δεν ήξεραν την τύφλα τους, μετά με τα χρόνια μπήκαν στο κόλπο του πως διοικούν ένα δήμο, μέσα από τις θέσεις συμβούλων, αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών φορέων απέκτησαν εμπειρία.

Και γιατί κάποιος που έχει δοκιμαστεί μέσα από τις θέσεις αυτές και δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα πρέπει πάλι να εκλεγεί, αν κάποιος μετά από 10 χρόνια που είναι σε μία θέση αντιδημάρχου δεν έχει προσφέρει τίποτα γιατί πρέπει  να πιστέψω ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρει; Το ίδιο ισχύει και για τους Δημάρχους 10 χρόνια μαξ πρέπει να είναι η θητεία τους, αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι και να προσφέρει έργο μια 10ετία είναι υπεραρκετή.

Έχω πολλούς λόγους να αναφέρω γιατί πρέπει να ξηλωθούν οι δεινόσαυροι δημοτικοί σύμβουλοι και να έρθουν νέοι, που δεν έχουν να εξοφλήσουν γραμμάτια μετεκλογικά, αλλά θα αναφέρω μόνο 3.

1ον, μπορούν να δώσουν νέες ιδέες για θέματα που οι άλλοι ή δεν έχουν ή θα συγκρουστούν με τα συμφέροντα εκείνων που τόσα χρόνια τους στηρίζουν, οπότε και να έχουν θα τις κάνουν γαργάρα.

2ον, Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργείας των δημοτικών συμβουλίων, να ενημερώνονται για τα θέματα που θα συζητηθούν και να μην ξοδεύουν τον χρόνο σε εκτός ημερησίας θέματα που ακούγονται στα καφενεία

3ο,μπορούν βοηθήσουν την νέα δημοτική αρχή με τον αέρα του νεοεκλεγέντα και την επιθυμία να προσφέρουν για να αλλάξουν πράγματα στον τόπο.

Τρείς είναι όμως και οι κατηγορίες των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

1η, Οι λεγόμενοι «δεινόσαυροι» ναι καλά καταλάβατε, είναι όλοι εκείνοι που έχουν καθίσει στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου για πάνω από δύο 4ετιές-5ετίες, αυτοί που ότι είχαν να προσφέρουν ίσως να το πρόσφεραν και τώρα το μόνο που ζητάνε είναι μια καλή θέση για πληρώνονται και να κάνουν νταλαβέρια για το προσωπικό τους όφελος.

2η, οι νεοεμφανιζόμενοι, που δεν ξέρουν καλά καλά ούτε οι ίδιοι για ποιο λόγο θέτουν τον εαυτόν τους σε αυτή την διαδικασία, απλά για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των συνδυασμό, αυτοί είναι οι λεγόμενοι «λαγοί», γιατί θα τους εκμεταλλευτούν διάφοροι επιτήδειοι συνυποψήφιοί τους «δεινόσαυροι» , να φέρουν ψηφαλάκια στον συνδυασμό και σταυρούς σε μερικούς που τους έχουν τάξει αλλαξοσταυρία και μετά τις εκλογές, από κει παν και άλλοι.

3η, Νέα πρόσωπα, που δέχτηκαν να αγωνιστούν για τον συνδυασμό ελπίζοντας παράλληλα ότι θα καταφέρουν να «ανοίξουν» το κλειστό κλάμπ των επαγγελματιών δημοτικών συμβούλων και θα εκλεγούν γιατί αυτό επιθυμούν, επειδή θέλουν και μπορούν να προσφέρουν για την αλλαγή…

Γιατί όταν φτιάχνεις μία σούπα και βάζεις πάντα τα ίδια υλικά, μην περιμένεις να αλλάξει η γεύση της, πρέπει να προσθέσεις καινούργια συστατικά, χωρίς να αλλοιώσεις την βάση της ,απλώς να δώσεις το κάτι παραπάνω για να την κάνεις πιο γευστική, πιο πικάντικη. Αφού λοιπόν 2 είναι οι μονομάχοι, που έχουν και πολλά χρόνια στα κοινά, αλλάξτε τους συμβούλους για να αλλάξει προς το καλύτερο και ο τόπος, διαφορετικά, θα με αναγκάσετε να γράψω μετά τις εκλογές  «Αυτό το μαντρί, αυτό το τυρί… κάνει»…

Και πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι τα έργα στον Δήμο αφορούν και ωφελούν όλους. Βελτιώνουν  τη ζωή όλων των δημοτών και βοηθούν στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Εγώ θα παραθέσω κάποια ονόματα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων , από τους συνδυασμούς, φυσικά νέα πρόσωπα για την αλλαγή, άτομα με τα οποία έχω μιλήσει και θεωρώ ότι αξίζουν να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να πετύχουν πράγματα για το καλό του Δήμου…

Συνδυασμό Γ. Γκιώνη

Δημήτρης Θυμής

Δημήτρης Κανέλλος

Μιχάλης Κανάκης

Παναγιώτης Γέρου

Άντζελα Βάβα-Θεοχάρη

Συνδυασμό Μ.Πρωτοπαππά

Νίκος Πουλής

Θωμά Μαρία

Σακελλαρίου Μαριλένα

Κοντόπουλος Πάνος

Συνδυασμό Κ. Ζερβός

Μερζάκη Δήμητρα

Πολυζωΐδης Αθανάσιος (θάνος)

Υ.γ. Φυσικά υπάρχουν κα ορισμένοι «παλιοί» υποψήφιοι που έχουν προσφέρει έργο στον Δήμο, έχουν εμπειρία και ίσως έχουν ακόμα να προσφέρουν πολλά, αυτούς δεν του ξεχνάμε, γιατί μαζί με νέα πρόσωπα που θα εκλεγούν θα φτιάξουν ένα συνδυασμό ικανό να φέρει  τον Δήμο στην θέση που του ανήκει. Ψηλά…

Κ. Σπυρόπουλος

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *