Νέο Σύστημα Εισαγωγής στις Πανελλήνιες – Τι αλλάζει

0

Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίαςτων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παραχωρεί αυτήν τη στιγμή.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20,δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.

Το νέο σύστημα που ανακοίνωσε ο υπουργός

  • Στο τέλος της Β’ Λυκείου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019 όλα τα παιδιά που θέλουν να πάνε σε ΑΕΙ θα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικόμε 10 προτιμήσεις.
  • Αυτό θα είναι μία εντατική διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού.
  • Σε αυτή τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα έχουν καίριο ρόλο οι εκπαιδευτικοί.
  • Μετά τη συμπλήρωση θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τμήματα στα οποία θα μπορούν να μπουν με το απολυτήριο. Θα είναι τα τμήματα που η ζήτηση δεν θα ξεπερνάει την προσφορά.
  • Θα εμφανιστούν μηχανογραφικά όπου θα ξέρεις πώς μπορείς να μπεις σε κάθε σχολή. Με Πανελλήνιες ή μόνο με το απολυτήριο. «Τα παιδιά θα έχουν μία αίσθηση για το που μπορούν να πάνε» είπε ο υπουργός.
  • Τον Φεβρουάριο της Γ’ Λυκείου ο μαθητής θα έχει τις εξής επιλογές: Να δώσει Πανελλήνιες ακόμη και αν μπαίνει κάπου μόνο με το απολυτήριο. Θα υπάρχει και ένα ποσοστό παιδιών που θα θέλει να επιλέξει τμήμα ελεύθερης πρόσβασης. Αν κάποιος αποφασίσει το δεύτερο είναι υποχρεωμένος να πάει σε αυτή την επιλογή. Το Φεβρουάριο οι μαθητές θα αποφασίζουν αν θα πάνε σε τμήμα ελεύθερης πρόσβασης.
  • Για την πρώτη φορά το απολυτήριοθα μετράει 10% και οι Πανελλήνιες90%.
  • Οι εξετάσεις για το αναβαθμισμένο απολυτήριο των σχολείων της χώρας, με το οποίο και προβλέπεται να μπαίνουν οι υποψήφιοι μελλοντικά σε τμήματα χαμηλής ζήτησης και χωρίς άλλες εξετάσεις, θα γίνονται ανά νομό ή περιφέρεια και θα προηγούνται των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Θα είναι ενδοσχολικού τύπου εξετάσεις σε τέσσερα βασικά μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται ανά περιοχή της χώρας. Τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι θα είναι: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (όπου συνεξετάζονταν σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία, όπως έγινε και φέτος για όσους δε συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Τα παιδιά που θα πάνε στα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο του 2020 θα βρουν νέο τοπίο.
  • Διατηρείται η δυνατότητα εισαγωγής με το 10%.
  • Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσες και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργησητων συντελεστών βαρύτητας,καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου, είναι οι βασικές βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

 

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *