20/04/2024

Νέο Διάγγελμα Τσίπρα: Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα

0

“Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος”.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

 enaΕν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων, το νέο διάγγελμα Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό. Ποιο το μήνυμά του για το νέο πακέτο προτάσεων προς τις Βρυξέλλες, το δημοψήφισμα και τις κλειστές τράπεζες.

Εν μέσω στάσης πληρωμών και χρεοκοπίας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το νέο αίτημα της Αθήνας για νέο διετές πρόγραμμα με σκληρούς όρους.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Ο ίδιος στη δημόσια τοποθέτησή του, σημείωσε ότι, η κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιδίωξή της είναι η επίτευξη συμφωνίας ενώ ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ό όχι της χώρας στο ευρώ, η οποία είναι διασφαλισμένη.

“Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή για το μέλλον του τόπου. Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Τη Κυριακή ψηφίζουμε αν αποδεχόμαστε ή όχι τη συγκεκριμένη συμφωνία. Αν θα διεκδικήσουμε άμεσα μια βιώσιμη λύση. Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας. Στόχος μας παραμένει η βιώσιμη λύση” είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις νέες προτάσεις που δέχθηκε η ελληνική πλευρά μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος λέγοντας:

“Ήδη πέσανε προτάσεις για το χρέος. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας και γι αυτό το λόγο συγκλήθηκε το Eurogroup. Αν υπάρχει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα”

“Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος”. 

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος και επέμεινε στο ΟΧΙ, τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στη Ευρώπη των αξιών.

“Η δημοκρατική επιλογή του λαού είναι ισχυρότερη από εμάς

Η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους μέσω του δημοψηφίσματος της. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μας έδωσαν χρόνο για τον λαό, για να επιλέξει καλύτερα για το μέλλον του. Οδήγησαν τις τράπεζες μας σε ασφυξία για να πιέσουν την κυβέρνηση. Απαράδεκτο για μια Ευρώπη αλληλεγγύης.

Μας έκλεισαν τις τράπεζες γιατί δώσαμε τον λόγο στον λαό. Εξασφαλίσαμε τις συντάξεις και οφείλουμε μια εξήγηση. Για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες, για να εξασφαλίσουμε σύνταξη και όχι φιλοδώρημα. Ήθελαν περικοπή, γι΄ αυτό αρνηθήκαμε.

Ήθελαν μειώσεις χωρίς πρόβλεψη για το χρέος με τελεσίγραφα.

Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ναι σε όλα χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση.

Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Όχι δε σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει πίεση για συμφωνία με λύση για το χρέος.

Όχι σημαίνει πίεση για δίκαιη συμφωνία που τα βάρη θα πάνε στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Συμφωνία με μεταρρυθμίσεις με τιμωρία για τους διαπλεκόμενους”.

Αναφερόμενος στην αργία των τραπεζών ο πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστικός αλά όχι συγκεκριμένος καθώς περιορίστηκε στο να πει ότι αυτές οι δυσκολίες ήταν προσωρινές, ενώ επιτέθηκε στο “εγχώριο πολιτικό σύστημα” που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και σχεδιάζει την ολική επαναφορά του.

“Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι αυτές οι δυσκολίες θα είναι προσωρινές. Επιμένουν να συνδέουν το όχι με την παραμονή στο ευρώ. Λένε ψέματα. Όσοι τα λένε είναι εκείνοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν. Προσφέρουν κακή υπηρεσία για τον λαό και την Ευρώπη.

Πριν ένα χρόνο υπήρξα υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και ζήτησα το τέλος της λιτότητας, εντός Ευρώπης που πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά.

Όσοι θέλουν μια Ευρώπη αυταρχική που δε σέβεται τη δημοκρατία, όσοι θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση επιδερμική με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές αλλά άτολμοι πολιτικοί που αδυνατού να σκεφτούν σαν Ευρωπαίοι.

Το εγχώριο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε στη χρεοκοπία και προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη σε εμάς που θέλουμε τη σωτηρία.

Ονειρεύονται την επιστροφή τους. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα ονειρεύεται την ολική επαναφορά του, την σχεδίαζε είτε αποδεχόμασταν τον εκβιασμό είτε τώρα που πάμε σε δημοψήφισμα.

Τώρα που δίνουμε το λόγο στο λαό κάνουν λόγο για πραξικόπημα.

Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα.

Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την ψυχραιμία που έχετε δείξει αυτές τις δύσκολες εβδομάδες. Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία και σας καλώ να πούμε ΟΧΙ στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης”.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *