02/05/2024

Νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με την Ελλάδα σε πρώτο ρόλο

0

λληνες επιστήμονες πρωτοπορούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη με τους περισσότερους παχύσαρκους εφήβους, τρία πανεπιστήμια με συντονιστή το Χαροκόπειο, ενώνουν τις δυνάμεις τους ακολουθώντας μία νέα μέθοδο.

Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ξεκινά στην Ελλάδα με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τους περισσότερους παχύσαρκους εφήβους στην Ευρώπη.

Ο λόγος για το πρόγραμμα «Better for you», ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, συντονιστής του οποίου θα είναι το τμήμα Επιστήμης και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και σε αυτό θα συμμετέχουν ερευνητές από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ίδιου πανεπιστημίου, το τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΑΠΘ, το τμήμα Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης όπως και 20 συνεργάτες από όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Είδαμε πως αν δύο άνθρωποι εφαρμόσουν τις ίδιες διατροφικές οδηγίες, έχουν το ίδιο προφίλ και ακολουθήσουν την ίδια δίαιτα, εντέλει δεν θα χάσουν τα ίδια κιλά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου και αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ατομικό και εξατομικευμένο επίπεδο.

Μιλώντας στην «Κ» ο συντονιστής του προγράμματος και καθηγητής Μοριακής Γενετικής και Διατροφογενετικής και αντιπρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Δεδούσηςεπισημαίνει πως το πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων ετών θα στοχεύσει σε οικογένειες που τουλάχιστον το ένα μέλος είναι παχύσαρκο. Συνολικά θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα 1.100 άτομα από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο, Πολωνία και Σουηδία.

Προσέγγιση βάση DNA

«Ολη αυτή η ιδέα ξεκίνησε γιατί ο καθένας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προτιμήσεις τα οποία έχει κληρονομήσει από τους γονείς του. Δηλαδή είδαμε πως αν δύο άνθρωποι εφαρμόσουν τις ίδιες διατροφικές οδηγίες, έχουν το ίδιο προφίλ και ακολουθήσουν την ίδια δίαιτα, εντέλει δεν θα χάσουν τα ίδια κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν διαφορετική γενετική προδιάθεση και για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη έρευνα θα βασιστεί πάνω στο DNA του καθενός», εξηγεί ο κ. Δεδούσης.

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη έρευνα θα επικεντρωθεί στο DNA του καθενός ξεχωριστά, ο καθηγητής τονίζει πως αρχικά θα παρατηρηθούν οι γενετικές προδιαθέσεις που έχει ο καθένας και ο τρόπος ζωής που κάνει (ύπνος, φυσική δραστηριότητα, διατροφή) και στη συνέχεια θα διαμορφωθούν εξατομικευμένες οδηγίες.

«Οι εξειδικευμένες πληροφορίες θα δίνονται στον συμμετέχοντα μέσω μίας έξυπνης συσκευής, (smartwatch), που επίσης θα παρακολουθεί σε ζωντανό χρόνο τις συνήθειες του/της. Σκεφτείτε πως αυτό το έξυπνο ρολόι θα μπορεί να μετρήσει ακόμη και τις κινήσεις του χεριού που κάνει ένα άτομο όταν τρώει», εξηγεί ο κ. Δεδούσης.

Αφότου ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεδομένων, τους πρώτους έξι μήνες οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους και τους επόμενους έξι θα ενημερώνουν τους ερευνητές για την πορεία τους.

 AI και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

«Οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες στους συμμετέχοντες θα δοθούν βάσει των δεδομένων που θα επεξεργαστεί η τεχνητή νοημοσύνη από συνολικά ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Η επιστημονική κοινότητα έχει πάρα πολλά δεδομένα σχετικά με την παχυσαρκία και διάφορα χαρακτηριστικά και όλα αυτά θα αξιοποιηθούν προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη εξατομίκευση», εξηγεί ο κ. Δεδούσης τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από ερευνητές στην Ελβετία σε συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής του Χαροκοπείου.

Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε συνολικά την παχυσαρκία, αλλά οι έρευνες από μόνες τους δεν μπορούν να είναι επιδραστικές, χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας.

Οι ερευνητές που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ευελπιστούν πως σε τέσσερα χρόνια θα έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τους καθοριστικούς παράγοντες της αυξομείωσης του βάρους, να βρουν δηλαδή την προδιάθεση σε ομάδες ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

«Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε συνολικά την παχυσαρκία γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι αισθητικό το θέμα, αλλά είναι ένας παράγοντας επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες από μόνες του δεν μπορούν να είναι επιδραστικές, χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας. Αν δηλαδή η Πολιτεία δεν ακολουθήσει μία σειρά από μέτρα πρόληψης στα σχολεία, δηλαδή ενημερώσεις, δράσεις, υγιεινά σνακ και αν οι ίδιες οι οικογένειες δεν ακολουθήσουν ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής δεν θα υπάρχει σωτηρία στο τέλος«, καταλήγει ο ίδιος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *