Μεγάλες ουρές παρατηρούνται από χθες νωρίς το απόγευμα στις τράπεζες υπό τον φόβο του «λουκέτου».

Τα σενάρια για «κούρεμα» των καταθέσεων αλλά και το ορατό ενδεχόμενο να στερέψουν από χρήματα οι τράπεζες, καθώς οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι είναι οριακή η κατάσταση, έκαναν πολλούς πολίτες να σπεύσουν στα ΑΤΜ για το 60 ευρώ, το οποίο ωστόσο ατύπως έχει πέσει στα 50 ευρώ καθώς σε πάρα πολλά αυτόματα μηχανήματα δεν υπάρχουν 20ευρα.

Όπως έγραψαν οι Times του Λονδίνου επικαλούμενοι τραπεζίτη, τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες πιθανόν να στερέψουν τις επόμενες 80 ώρες, δηλαδή ως την Κυριακή που θα γίνει το δημοψήφισμα.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα είναι η ΕΚΤ, η οποία έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάζει για να πάρει αποφάσεις αναλόγως με την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Μάλτας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Τζόζεφ Μπονίτσι, στο «όχι» δεν αποκλείται η ΕΚΤ να κουρέψει την αξία των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.

«Η αξία των εγγυήσεων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν αυτή η εγγύηση καταρρεύσει, τότε δεν θα υπάρχει πλέον πιθανότητα για παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA» είπε ο Μπονίτσι, τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός ζει δύσκολες ώρες και συμπληρώνοντας πως κανένα έθνος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τραπεζικό σύστημα.

Όπως σας έχουμε γράψει στο star.gr,το «κούρεμα» των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε «κούρεμα» των καταθέσεων…