Μία ώρα παράταση ζήτησε ο Κυριάκος ΝΔ: Έκλεισαν οι κάλπες, παράταση όπου υπάρχουν «ουρές»

0

Κυριάκος: Την Δευτέρα η ΝΔ εκτός από ενωμένη θα είναι και ανανεωμένη
Η μονομαχία Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη γυρίζει σελίδα στη ΝΔ και στη χώρα
Άρχισε η καταμέτρηση – Γύρω στις 10 το βράδυ τα ασφαλή αποτελέσματα – Ικανοποιημένοι και οι δύο υποψήφιοι από τη συμμετοχή – Συνολικά 320.000 ψηφοφόροι υπολογίζεται ότι προσήλθαν, ποσοστό το οποίο οι επιτελείς της Συγγρού χαρακτηρίζουν αναμενόμενο, λόγω των ειδικών συνθηκών του β’ γύρου – Σε λίγο τα επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή
Μειωμένη, σε ποσοστό περίπου 20%, σε σχέση με την πρώτη Κυριακή των εκλογών, στις 20 Δεκεμβρίου, περιμένουν τη συμμετοχή στο σημερινό β’ γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου οι επιτελείς της Συγγρού.
Το ποσοστό αυτό θεωρείται, λίγο-πολύ, αναμενόμενο, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται ο β’ γύρος είναι διαφορετικές, σε σχέση με εκείνες του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο βροχερός καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος, ενώ εκείνη την Κυριακή ήταν ανοιχτά και τα εμπορικά καταστήματα, για τα ψώνια των Χριστουγέννων.
Ακόμη, αξίζει να επισημανθεί ότι τη φορά αυτή οι υποψήφιοι είναι μόλις δύο -οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης- έναντι τεσσάρων στον πρώτο γύρο. Έτσι, στη ΝΔ υπολογίζουν ότι στις κάλπες προσήλθαν, συνολικά, μέχρι τις 7 το απόγευμα, περίπου 320.000 ψηφοφόροι, ήτοι ποσοστό περί το 20% μειωμένο, σε σχέση με τους 404.000 ψηφοφόρους της 20ής Δεκεμβρίου. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει στο 80%-85%.

Λόγω πάντως της αυξημένης προσέλευσης σε κάποια εκλογικά τμήματα τις τελευταίες ώρες, δόθηκε εντολή η ψηφοφορία να παραταθεί, όπου χρειαστεί, για μισή ώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε να δοθεί παράταση μιας ώρας, στα εκλογικά τμήματα όπου εντοπίζονται ουρές.

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης μίλησαν για την ενότητα της παράταξης και την αλλαγή σελίδας που σηματοδοτεί η σημερινή διαδικασία, ενώ και στα δύο επιτελεία υπάρχει αισιοδοξία για τη νίκη.

Κύκλοι του κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, ανέφεραν, περίπου δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες: «Μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριακού Μητσοτάκη».

Πάντως, ο προεδρεύων στην ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, σχολίασε σχετικά: «Όσα γράφονται και λέγονται με προβλέψεις για το αποτέλεσμα δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είναι ανυπόστατα και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ταυτόχρονα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των πολιτών, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα αναμένεται να υπάρξει μετά τις 10 το βράδυ, ενώ η αρχική εικόνα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται περίπου δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παρόλο που οι δύο μονομάχοι προέρχονται από την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, καθώς παραδοσιακά, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης, υπήρξαν θιασώτες του ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς: την ανάγκη και τον βαθμό ανανέωσης, την αποτίμηση της προηγούμενης τελευταίας κυβερνητικής περιόδου με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική.

Στο κυρίαρχο ζήτημα, πάντως, που ήταν η αντιμετώπιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι πιθανότητες συνεργασίας, οι δύο υποψήφιοι μάλλον συνέκλιναν το τελευταίο διάστημα, αποκλείοντας αμφότεροι κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με το προβάδισμα των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου (39,8% έναντι 28,5%), την αμέριστη στήριξη της «καραμανλικής» πτέρυγας και έχοντας την πλειονότητα των «επώνυμων» στελεχών στο πλευρό του, ο τέως πρόεδρος κ. Μεϊμαράκης μπήκε ως φαβορί στην τελική ευθεία της κούρσας. Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Μητσοτάκης που έπεσε μέσα στις προβλέψεις που έκανε στον πρώτο γύρο, επιμένει ότι είναι το αουτσάιντερ που θα αποτελέσει και πάλι την έκπληξη της αναμέτρησης, έχοντας τη θερμή συμπαράσταση του Άδωνη Γεωργιάδη και ευελπιστώντας να λειτουργήσει υπέρ του η «μετρημένη ουδετερότητα» του Απόστολου Τζιτζικώστα.στήσει το πεθαμένο Ντιτρόϊτ.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *