Λειτουργία πωλητηρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας

0

 

Το ζήτημα των κλειστών πωλητηρίων στα μουσεία όλης της χώρας, έφερε στη Βουλή με ερώτηση του ο Χρίστος Δήμας. Ο βουλευτής Κορινθίας, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας και το κλείσιμο του πωλητηρίου, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού στοιχεία για το αν η κατάσταση αυτή αγγίζει τα μουσεία όλης της χώρας, κάτι που έχει ως συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων αλλά και να ενημερωθεί εκτενώς για το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των πωλητηρίων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Λειτουργία πωλητηρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Νεμέας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους της χώρας, με σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο μαζί με το Ναό του Δία και το Στάδιο συγκροτούν ένα σημαντικό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι φθάνουν στην Κορινθία για να τον επισκεφθούν. Το Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο του ανασκαφικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley και εγκαινιάστηκε το 1984, έτος κατά το οποίο και παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2016 έχει πάψει να λειτουργεί το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι επισκέπτες να αγοράσουν οποιοδήποτε αναμνηστικό ή κάποιον οδηγό για τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα, στα προϊόντα που μέχρι εκείνη τη στιγμή πωλούνταν και εν τέλει αποσύρθηκαν αποσύρθηκαν, περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και βιβλία που είχαν εκδοθεί δίχως το παραμικρό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και πωλούνταν στο Μουσείο, με ποσοστό από τις πωλήσεις τους να καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερα ερωτηματικά σε μία περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα και περαιτέρω προβολή του τουριστικού της προϊόντος. Το πρόβλημα μάλιστα, φαίνεται πως δεν αφορά μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, αλλά υφίσταται σε αρκετά ακόμα μουσεία της χώρας, οδηγώντας σε απώλεια χιλιάδων ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Για ποιο λόγο δε λειτουργεί το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεμέας; Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά;
β) Σε ποια αρχαιολογικά μουσεία της χώρας είναι σήμερα κλειστά τα πωλητήρια και για ποιο λόγο;
γ) Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πωλητηρίων στα Αρχαιολογικά Μουσεία, ποιος αποφασίζει για τη λειτουργία τους και πως αξιοποιούνται τα έσοδα από τις πωλήσεις;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *