20/04/2024

Κλειστές έως αύριο οι τράπεζες, με το όριο στα ΑΤΜ στα 60 ευρώ

0

Με ορίζοντα τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής παρατάθηκε για δύο μόλις μέρες, δηλαδή έως την Τετάρτη, η τραπεζική αργία, με υπουργική απόφαση.

Την πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είχε προαναγγείλει από χθες το πρωί η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, μετά το τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, η υπουργική απόφαση θα ορίζει ότι το όριο ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ παραμένει στα 60 ευρώ. Πρόκειται ωστόσο μάλλον για τυπικό θέμα, που διατηρήθηκε μάλλον για ψυχολογικούς παρά για ουσιαστικούς λόγους, αφού η πλειοψηφία των ΑΤM δεν διαθέτει χαρτονομίσματα των 20 ευρώ και δίνει χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Με δεδομένο έτσι ότι τυχόν μείωση του ορίου, π.χ., στα 40 δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί, προτιμήθηκε το όριο να παραμείνει στα 60 ευρώ, και πρακτικά τα ΑΤΜ να δίνουν μέχρι 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τη χορήγηση της σύνταξης των 120 ευρώ σε όσους συνταξιούχους δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης και οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμη τη σύνταξή τους. Οσοι είχαν πάρει τα 120 ευρώ τις προηγούμενες ημέρες δεν μπορούν να κάνουν πρόσθετες αναλήψεις, ενώ μεταξύ των αναλήψεων που μπορούν να γίνουν είναι και τα τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολούμενων για όσες περιπτώσεις δικαιούχων δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα.

Στις δηλώσεις που έκανε το πρωί, μετά το τέλος της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο συντάσσει τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων, που θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων. Ωστόσο οι σχετικές δηλώσεις έγιναν πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, η οποία ενεργοποιείται από αύριο Τετάρτη.

Για το λόγο αυτό η κ. Λούκα Κατσέλη είχε επισημάνει ότι θα εκτιμηθεί και η απόφαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες, τα ρευστά διαθέσιμα περιορίζονται καθημερινά, και αν και οι εισροές που μπήκαν στο σύστημα με καταθέσεις από τις επιχειρήσεις έδωσαν μικρή ανάσα ρευστότητας, αυτή δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της Πέμπτης. Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, είχε προσδιορίσει ότι τα ρευστά διαθέσιμα στις τράπεζες επαρκούν έως την Παρασκευή, δήλωση που επίσης είχε γίνει πριν από την απόφαση για κούρεμα των ελληνικών εγγυήσεων από την ΕΚΤ.

Πηγή: kathimerini.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *