Κλίμα Ψυχρού Πολέμου στην Κριμαία

1

Κλίμα Ψυχρού Πολέμου στην Κριμαία-Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ-Κέρι

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

17848835_Russia_Crimea_JPEG_04bf9.limghandler.jpgΗ αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο την Κριμαία μόλις άρχισε, ενώ ήδη ένας ουκρανός στρατιώτης και ένα μέλος των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας» έχασαν τη ζωή τους σε θερμό επεισόδιο στη Συμφερούπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, από πυροβολισμούς σε μια ουκρανική στρατιωτική βάση, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι. Συγκεκριμένα, απάραδεκτες χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα για το ζήτημα της Κριμαίας και απείλησε με συνέπειες.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη που καθιστά τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

«Οι κάτοικοι ( της Κριμαίας ) έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.
ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Χίλαρι Κλίντον: Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης

Επίθεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε από τον Καναδά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναγράψει τα σύνορα της Ευρώπης μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χειροκροτούμενη στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ .«Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν το θέλε αλλά αυτό εξαρτάται από τον Πούτιν».

Η κ. Κλίντον σημείωσε ακόμη ότι «η Κριμαία , στη “λογική του Πούτιν “, ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας» και εκτίμησε ότι αυτή η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Υπερδνειστερίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό της μέλλον, καθώς θεωρείται ως η πιο σοβαρή υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, η κ. Κλίντον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά « Δεν έχω πάρει ακόμα καμία απόφαση», απάντησε.

Πηγή: star.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Κλίμα Ψυχρού Πολέμου στην Κριμαία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *