16/04/2024

Κι όμως τα λεφτά αγοράζουν την ευτυχία

0

Λέγεται ότι τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει μια διαφορετική οπτική.

«Εκείνοι που προσλαμβάνουν κάποιον να φροντίζει το σπίτι ή πληρώνουν το γειτονόπουλο για να κουρέψει το γκαζόν, μπορεί να αισθανθούν ότι τεμπελιάζουν», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Dr Ashley Whillans, επίκουρος καθηγητής στο Harvard Business School.

«Αλλά τα αποτελέσματά μας λένε ότι το να αγοράζουμε χρόνο έχει για την ευτυχία μας παρόμοια αποτελέσματα με το να έχουμε περισσότερα χρήματα».

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 6.000 ενήλικες σε ΗΠΑ, Δανία, Καναδά και Ολλανδία. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν και πόσα πλήρωσαν κάθε μήνα για να αγοράσουν για τον εαυτό τους ελεύθερο χρόνο. Επίσης τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, ενώ απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικά με συναισθήματα άγχους λόγω χρόνου.

Εκείνοι που ξόδεψαν χρήματα για να εξασφαλίσουν χρόνο ανέφεραν κατά 23% περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους. Το αποτέλεσμα αυτό συνεχίστηκε ακόμα κι όταν χρειάστηκε να υπάρξει έλεγχος του εισοδήματος, αν και μειώθηκε στο 15%, καθώς οι άνθρωποι είχαν λιγότερα λεφτά για να αγοράσουν ελεύθερο χρόνο.

«Τα οφέλη από την αγορά χρόνου δεν είναι μόνο για τους πλουσίους», υποστηρίζει η καθηγήτρια ψυχολογίας και η κυρία συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Elizabeth Dunn, του University of British Columbia.

«Νομίσαμε ότι τα αποτελέσματα θα ίσχυαν για ανθρώπους με αρκετό εισόδημα, αλλά προς έκπληξή μας βρήκαμε ότι τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν σε όλο το εισοδηματικό φάσμα».

Για να διαπιστώσουν αν πράγματι η αγορά χρόνου προκαλεί μεγαλύτερη ευτυχία, οι ερευνητές διεξήγαν και ένα πείραμα σε πραγματικές συνθήκες.

Σε εξήντα ενήλικες, με τυχαία επιλογή, δόθηκαν £30 για να αγοράσουν χρόνο σε μία εβδομάδα, και £30 για να αγοράσουν αντικείμενα σε μια άλλη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι ένιωθαν πιο χαρούμενοι όταν ξόδευαν χρήματα για να αγοράσουν χρόνο παρά αντικείμενα.

Παρά τα οφέλη, οι ερευνητές εξεπλάγησαν, όταν ανακάλυψαν πόσο λίγοι επιλέγουν να ξοδεύουν λεφτά στην καθημερινότητά τους για να αγοράζουν χρόνο.

Σε ένα ξεχωριστό δείγμα 850 εκατομμυριούχων που εξετάστηκαν, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι δεν ξόδευαν χρήματα για να πληρώσουν άλλους να κάνουν εργασίες που δεν τους άρεσαν.

Επίσης, από 98 εργαζόμενους ενήλικες, οι οποίοι ρωτήθηκαν πώς θα ξόδευαν ένα επιπλέον ποσό £30, μόνο το 2% απάντησε ότι θα το χρησιμοποιούσε για να αγοράσει ελεύθερο χρόνο.

«Πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι φροντίζουν να αγοράζουν ευχάριστες εμπειρίες, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι θα πρέπει επίσης να σκεφτούν να αγοράζουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν δυσάρεστες εμπειρίες», παρατηρεί ο καθηγητής Dunn.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *