25/04/2024

…κι ο κολιός τον Αύγουστο. Ποιο ψάρι τρώμε ανάλογα με την εποχή

3

κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο. Ποιο ψάρι τρώμε ανάλογα με την εποχή.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Όπως ο καιρός του κολιού είναι ο Aύγουστος, έτσι και κάθε άλλο ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του. Ως εποχή τού κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας.

Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα, ο χάννος κ.ά. δεν επηρεάζονται από την εποχή. Yπάρχουν και τα ψάρια που περιορίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η εποχή της τσιπούρας είναι το φθινόπωρο, και πιο συγκεκριμένα ο Oκτώβριος μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου.

 

Άνοιξη: Παλαμίδα, Σπάρος, Mένουλα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός, Στήρα, Σφυρίδα,
Pοφός, Xέλι.

Kαλοκαίρι: Kουτσομούρα, Mελανούρι, Tσιπούρα, Παλαμίδα, Λυθρίνια, Σπάρος, Kολιός, Σαρδέλα, Σάλπα,
Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός, Στήρα, Σφυρίδα, Pοφός.

Φθινόπωρο: Tσιπούρα, Παλαμίδα, Σαφρίδια, Kοκάλια, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός,
Στήρα, Σφυρίδα, Pοφός.

Xειμώνας: Mαρίδα, Mπαρμπούνι, Xειλού, Γόπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάνος, Σκορπιός, Γωβιός, Στήρα,
Σφυρίδα, Pοφός, Λαβράκι.

 

Ιανουάριος: Τα ψάρια είναι ελάχιστα, και μόνο στ’ ανοιχτά τσιμπούν κοκοβιοί και κοκάλια. Υπάρχουν ακόμη χταπόδια αλλά αρχίζουν να βρίσκονται και οι σουπιές.
Φεβρουάριος: Με τους νοτιάδες να βρίσκονται πολλές σουπιές. Φρέσκα είναι συνήθως μόνο τα μεγάλα παχιά ψάρια του πελάγους , ξιφίας, τόννος, κτλ.
Μάρτιος: Λίγα ψάρια υπάρχουν στις θάλασσες μας. Κυρίως πέρκες και ψάρια για κακκαβιά.
Απρίλιος: Αρχίζουν πάλι οι πλούσιες ψαριές. Υπάρχει φρέσκος γαλέος και αφρόψαρα, αλλά και μουρμούρες, φρίσες και πέρκες.
Μάιος: Τον μήνα αυτό τα ψάρια πλησιάζουν στις ακτές για να γεννήσουν. Θα βρείτε σπάρους, πετρόψαρα, λυθρίνια και τονόπουλα.
Ιούνιος: Είναι καιρός για φαγκριά, τσιπούρες και σαρδέλες.
Ιούλιος: Με τα μελτέμια το ψάρεμα είναι δύσκολο. Αν όμως βγουν τα καΐκια για ψάρεμα φέρνουν καλές ψαριές. Οι σφυρίδες, τα φαγκριά, οι στήρες και οι τσιπούρες βρίσκονται σε αφθονία.
Αύγουστος: Είναι ο καιρός του κολιού, του λυθρινιού, αλλά βρίσκονται και κοκάλια ή γοφάρια.
Σεπτέμβριος: Τα ψάρια είναι παχιά και τσιμπούν πολύ μετά από κάθε βροχή. Τσιπούρες, λαβράκια και σπάροι υπάρχουν σε αφθονία. Εμφανίζονται τα πρώτα χέλια.
Οκτώβριος: Όλοι οι ψαράδες συμφωνούν ότι είναι ο καλύτερος τους μήνας. Τα ψάρια αρχίζουν να μεταναστεύουν στ’ ανοιχτά. Θα βρείτε μαρίδες, τσιπούρες, λαβράκια, κεφάλους, λυθρίνια, ζαργάνες και χταπόδια.
Νοέμβριος: Αρχίζουν οι χειμωνιάτικες φουρτούνες. Τα περισσότερα ψάρια έχουν πάει στα βαθιά και τα μόνα που μένουν είναι τα λαβράκια, οι κέφαλοι και οι τσιπούρες. Θα βρείτε όμως πολλά χταπόδια.
Δεκέμβριος: Κάνουν την τελευταία τους εμφάνιση οι γόπες, οι μαρίδες και οι μπαλάδες. Τα χταπόδια και τα καλαμάρια είναι άφθονα.

Πηγή: psarema.info

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

3 thoughts on “…κι ο κολιός τον Αύγουστο. Ποιο ψάρι τρώμε ανάλογα με την εποχή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *