20/04/2024

Κατάντια! Δημοσίευμά της η Wall Street Journal περιγράφει το πως οι Έλληνες αφανίζουν πάρκα και δάση για να ζεσταθούν

0

Κατάντια! Δημοσίευμά της η Wall Street Journal περιγράφει το πως οι Έλληνες αφανίζουν πάρκα και δάση για να ζεσταθούν

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Οι Έλληνες αφανίζουν πάρκα και δάση για να ζεσταθούνΣτην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί Έλληνες αναφέρεται εκτενώς σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal .

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο της αποψιλώνονται μέχρι και τα περιαστικά δάση στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ η αιθαλομίχλη και οι κίνδυνοι από τις πυρκαγιές απειλούν τον πληθυσμό της χώρας που αγωνίζεται να «βγάλει το Χειμώνα» χωρίς το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Wall Street Journal σε σχετικό άρθρο παραθέτει τις απόψεις ακτιβιστών που προσπαθούν να προστατέψουν το δασικό πλούτο αλλά και την δημόσια Υγεία από το φαινόμενο.

Όπως αναφέρει, ενώ περιπολούσε νύχτα στο όρος Αιγάλεω, ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης έπιασε έναν νεαρό να κόβει παράνομα δέντρο σε δημόσια έκταση. Λίγo αργότερα, ο άνδρας ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας ότι είναι άνεργος και χρειάζεται την ξυλεία για να θερμάνει το σπίτι όπου ζει με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του, καθώς δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης.

«Ηταν δύσκολη απόφαση, αλλά τον άφησα να φύγει», είπε ο ακτιβιστής, που ηγείται του τοπικά χρηματοδοτούμενου Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των Δήμων Αθήνας – Πειραιά, ο οποίος στοχεύει στην προστασία των δασών γύρω από το Αιγάλεω.

Πάντως μέχρι τώρα δεκάδες χιλιάδες δέντρα έχουν εξαφανιστεί από πάρκα και δάση αυτό το Χειμώνα σε όλη την Ελλάδα, παραδέχονται οι Αρχές.

Με την παγωνιά μάλιστα εντάθηκε η χρήση ξύλων για θέρμανση προκαλώντας ωστόσο ταυτόχρονα σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά, με τους πρόποδες των λόφων να αποψιλώνονται και την αιθάλη από τα τζάκια να σκεπάζει την Αθήνα και άλλες πόλεις, απειλώντας τη δημόσια Υγεία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχεται αύξηση  των περιπτώσεων παράνομης υλοτόμησης πέρυσι και έχει προχωρήσει σε πάνω από 3.000 αγωγές και κατάσχεση άνω των 13.000 τόνων παράνομα υλοτομημένης ξυλείας.

Η πρακτική αυτή καταγράφηκε για τελευταία φορά στην Ελλάδα κατά την βάρβαρη γερμανική κατοχή τη δεκαετία του ’40, γεγονός που αναδεικνύει το πώς πέντε χρόνια ύφεσης και λιτότητας έχουν προκαλέσει δραματικές αλλαγές στην χώρα.

Η αιθαλομίχλη είναι κάποιες ημέρες ορατή με γυμνό μάτι και αντιληπτή με την όσφρηση, καθώς μυρίζει χαρακτηριστικά καμμένο ξύλο.

Να σημειωθεί πως τα Χριστούγεννα στο Μαρούσι καταγράφηκαν διπλάσια ποσά σωματιδίων σε σχέση με το ανώτερο αποδεκτό όριο στην ΕΕ.

«Ο μέσος Ελληνας θα ρίξει οτιδήποτε εύλεκτο στο τζάκι, από παλιά έπιπλα με βερνίκι, μέχρι παλιά βιβλία με μελάνι, προκειμένου να ζεσταθεί», υπογραμμίζει ο Στέφανος Σαμπατάκης, περιβαλλοντολόγος σε θέματα υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγή: newsbomb.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *