19/04/2024

“Καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου” και άλλα προγράμματα που υλοποιούνται στην Πελοπόννησο

0

“Καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου” και άλλα προγράμματα που υλοποιούνται στην Πελοπόννησο

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης μας. Άμεσα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του επιχειρησιακού προγράμματος “Καλάθι προϊόντων της Πελοποννήσου”, ενώ με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του πρώτου δημοπρατηρίου αγροτικών προιόντων στην Πελοπόννησο, καθώς και η αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Προωθείται αντίστοιχα η συμβολαιακή γεωργία με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

 

Πρωτοποριακός είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορά το πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ. Και θα αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων, κτηνοτροφικών πάρκων, πρόγραμμα συνεχούς υποστήριξης, τεχνικής και επιστημονικής, των κτηνοτρόφων, πρόγραμμα ανάδειξης των προϊόντων,  ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων με εξοπλισμό και τεχνογνωσία,  υιοθέτηση του προτύπου των κτηνοτροφικών πάρκων, καθώς και η δημιουργία μεγάλων μονάδων.

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρείχε κάθε βοήθεια για την δημιουργία ενός ισχυρού Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου.Ενώ ομάδα εργασία στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και επαγγελαμτίες της Πελοποννήσου θέσπισαν ομάδα εργασία για την δημιουργία του Καλαθιού των Πελοποννησιακών Προιόντων κάτι που έγκαιρα έγινε.

 

Το καλάθι  Πελοποννησιακών Προϊόντων προσδιορίζεται από εννέα πτυχές
1. προσδιορισμός του καλλιεργητικού πλάνου της περιφέρειας
2. προώθηση στις αγορές των προϊόντων μέσω των αγροδιατροφικων συμπράξεων
3. συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία
4. η ίδρυση δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων με στόχο οι αγρότες να πωλούν άμεσα την παραγωγή τους στους λιανέμπορους και να απολαμβάνουν καλύτερη τιμή στα προϊόντα τους
5. πιστοποίηση προϊόντων ποιότητας με σκοπό την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων
6. δόμηση υπηρεσίας στήριξης σε κάθε νομό (αξιοποίηση κτηνιάτρων και γεωπόνων των υπηρεσιών του υπαατ, της περιφέρειας, των δήμων)
7. σύσταση ερευνητικής πλήρης αγροκτηνοτροφικής μονάδας εφαρμοσμένης έρευνας σε επίπεδο περιφέρειας
8. οργάνωση των αγροτών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών για κρίσιμα προϊόντα
9. μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

 

Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ποιοτικών προιόντων της Πελοποννήσου  και των επιμέρους δράσεων του “Καλαθιού” υλοποιήτε μια σύγχρονη  Α.Μ.Κ. Εταιρείας υπό την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Με σκοπούς την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της κάθε Περιφερειακής Ενότητας καθώς και η παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης του “Καλαθιού της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δημιούργησε υψηλής ποιότητας έντυπο πληροφοριακών υλικό για το σύνολο των Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε. Καθώς και των λοιπών προϊόντων της Πελοποννήσου.

 

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την δημιουργία του πρώτου Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων Πελοποννήσου.

 

Ενώ δημιουργήθηκε ηλεκτρονικός πληροφοριακός ιστότοπος www.pelopexpo.com όπου  αναφέρετε αναλυτικά το σύνολο των Πελοποννησιακών προιόντων, καθώς και τα στοιχεία των τυποποιητών -παραγωγών αυτών.

 

Με ενέργειες όμως και την μιας εμπεριστατωμένης πρότασης η Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε στην  πράξη “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ (ΠΥΛΗ) ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” της “Ψηφιακή Σύγκλιση”, με στόχο την υλοποίηση ενός βασικού της εργαλείου που δεν είναι άλλο απο το ηλεκτρονικό δημοπατήριο.

 

Αντίστοιχα στον τομέα της εξωστρέφειας και της σύναψης επιχειρηματικών συνεργασιών έχει επιδειχθεί σημαντικό έργο με την συμμετοχή σε μια σειρά απο σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού Anuga Cologne, Sial Paris, Wirtschaftsmesse, επιχειρηματική επίσκεψη εμπορικών ακολούθων ξένων πρεσειών, εκδηλώσεις γαστρονομίας στο εξωτερικό, καθώς και σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα «Λάδι και Ελιά», Φεστιβάλ Πελοποννησιακών Προιόντων Πλ.Κλαυθμώνος, Μέλι και Μέλισσα, Agroquality Festival, κ.α.

 

Η αντιμετώπιση της Πελοποννήσου ως ενιαίος προορισμός αποτελεί καίριας σημασίας επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου είτε αφορά τον τουρισμό, είτε αφορά τα προϊόντα.

 

Βασική παράμετρος του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιείται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου αποτελεί η διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγή. Για το σκοπό αυτό έχει υλοποιηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας που θα αποτελέσει τις προδιαγραφές εκείνες για τους χώρους διαμονής και εστίασης καθώς και τα παραγόμενα προϊόντα όπου ο ένας τομέας θα προωθεί τον άλλον.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *