22/09/2026
Screenshot

Screenshot

Κακοκαιρία: Καταιγίδες, έντονες βροχές και κίνδυνος πλημμυρών – Τι αναμένεται σε Λουτράκι και Κορινθία

Σημαντική αλλαγή παρουσιάζει ο καιρός την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, με βροχές και καταιγίδες να επιστρέφουν σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σε αρκετές περιοχές τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά, ενώ δεν αποκλείονται τοπικά πλημμυρικά επεισόδια.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα με περιορισμένες βροχοπτώσεις, η χώρα εισέρχεται σε περίοδο έντονης αστάθειας. Η ένταση των φαινομένων, ωστόσο, δεν θα είναι ίδια σε όλες τις περιοχές.

Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, με πορτοκαλί προειδοποίηση για την εξέλιξη των φαινομένων από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας 13 περιοχές

Κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα και μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα αναμένονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Οι 13 περιοχές που, σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι:

  • Ανατολική Μακεδονία
  • Τμήματα της Θράκης
  • Νότια Χαλκιδική
  • Σποράδες
  • Ανατολική και βορειοανατολική Εύβοια
  • Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
  • Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως το Πήλιο
  • Περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου
  • Τμήματα της Ηπείρου
  • Τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας
  • Επτάνησα, σε πολύ τοπικό επίπεδο
  • Βόρεια Πελοπόννησος
  • Ανατολική Πελοπόννησος

Τι σημαίνει η πρόγνωση για Λουτράκι και Κορινθία

Η Βόρεια Πελοπόννησος και η Ανατολική Πελοπόννησος περιλαμβάνονται στις περιοχές που ο Γιάννης Καλλιάνος εντάσσει στη ζώνη όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Αυτό σημαίνει ότι η Κορινθία και το Λουτράκι δεν βρίσκονται εκτός της γενικότερης μεταβολής του καιρού. Ωστόσο, τα διαθέσιμα πιο τοπικά προγνωστικά στοιχεία για την περιοχή δεν δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι το Λουτράκι ή η Κόρινθος βρίσκονται στον πυρήνα των ισχυρότερων φαινομένων.

Για το Λουτράκι προβλέπονται την Τρίτη αυξημένες νεφώσεις και ασθενείς βροχές κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ για την Κόρινθο προβλέπονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα ασθενούς βροχής αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η εξέλιξη, πάντως, μπορεί να διαφοροποιηθεί τοπικά, ιδιαίτερα σε μια ημέρα με αυξημένη αστάθεια. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται παρακολούθηση των νεότερων προγνώσεων και των επίσημων προειδοποιήσεων.

Πού αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Στον χάρτη που παρουσίασε ο Γιάννης Καλλιάνος, οι περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό των λευκών καμπυλών είναι εκείνες όπου προβλέπονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της μεταβολής.

Ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή απαιτείται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Χαλκιδική και την Εύβοια, καθώς πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται και στο επίκεντρο της προειδοποίησης της ΕΜΥ.

Τα μεγάλα ύψη βροχής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τοπικών πλημμυρικών φαινομένων, κυρίως σε ευάλωτα σημεία και σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα στην απορροή των υδάτων.

Τι προβλέπεται στην Αττική

Βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική. Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ωστόσο, το λεκανοπέδιο δεν φαίνεται να βρίσκεται στον πυρήνα των περιοχών όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής ή τα εντονότερα φαινόμενα.

Αυτό δεν αποκλείει μια πρόσκαιρη τοπική επιδείνωση του καιρού. Τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένεται να επικεντρωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Χαλκιδική και την Εύβοια.

Πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων

Η αλλαγή του καιρού θα συνοδευτεί από πτώση της θερμοκρασίας. Στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στα νότια πεδινά ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά τους 29 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι γενικά δεν αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Θα πνέουν με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, ενώ τοπικά ενδέχεται να φτάσουν τα 7 μποφόρ, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου.

Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένεται να επικεντρωθούν στην ευρύτερη περιοχή του βορειοδυτικού Αιγαίου. Η προειδοποίηση αφορά ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου

  • Θεσσαλία και ειδικότερα Μαγνησία: κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα, από τις πρώτες ώρες.
  • Σποράδες και Χαλκιδική: από τις πρώτες ώρες έως το απόγευμα.
  • Εύβοια: κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, από τις πρωινές ώρες έως το απόγευμα.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου

  • Θεσσαλία και συγκεκριμένα Μαγνησία: κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Προσοχή σε καταιγίδες, κεραυνούς και πλημμυρικά φαινόμενα

Οι πολίτες στις περιοχές που περιλαμβάνονται στην προειδοποίηση καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ενημερώσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε δρόμους και σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος συγκέντρωσης νερού. Η διέλευση από χειμάρρους και ρέματα, είτε πεζή είτε με όχημα, θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχών και καταιγίδων αλλά και για αρκετές ώρες μετά.

Κατά τη διάρκεια έντονης κεραυνικής δραστηριότητας συνιστάται η παραμονή σε ασφαλή κλειστό χώρο ή μέσα σε όχημα, μακριά από δέντρα, μεταλλικές κατασκευές, πυλώνες και σημεία που μπορεί να παρουσιάζουν κίνδυνο.

Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν άμεσα καταφύγιο σε κτίριο ή αυτοκίνητο και να παραμένουν εκεί μέχρι να περάσει η καταιγίδα.

Η εξέλιξη του καιρού σε Λουτράκι και Κορινθία

Για το Λουτράκι και την Κορινθία, η εικόνα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου παραμένει περισσότερο ήπια σε σχέση με τις περιοχές που βρίσκονται στον πυρήνα της πορτοκαλί προειδοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, η Κορινθία βρίσκεται στη γεωγραφική ζώνη της Βόρειας Πελοποννήσου που αναφέρεται στην πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου και επομένως η εξέλιξη των φαινομένων χρειάζεται παρακολούθηση.

Τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για το Λουτράκι και την Κόρινθο θα δείξουν αν και σε ποιον βαθμό η γενικότερη μεταβολή θα επηρεάσει τοπικά την περιοχή.

Σημείωση: Τα καιρικά φαινόμενα είναι δυναμικά και οι τοπικές προγνώσεις ενδέχεται να μεταβληθούν. Για την ασφάλεια των πολιτών προτεραιότητα έχουν οι νεότερες επίσημες ενημερώσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

What do you feel about this?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *