Τους λόγους για τους οποίους το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ για μία εβδομάδα, σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, εξηγεί στο CNN Greece o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι η παρότρυνση του ΙΝΚΑ προς τους καταναλωτές είναι να μην αγοράζουν γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, τυροκομικά – εγχώρια ή εισαγωγής – από τις 13 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2023.

«Επιλέξαμε να κάνουμε μποϊκοτάζ στα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί έχουν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις την τελευταία διετία» εξηγεί ο κ. Λεχουρίτης, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα κι άλλα προϊόντα, στα οποία επίσης διαπιστώνονται μεγάλες αυξήσεις.

«Στόχος είναι να αντιληφθεί η αγορά πως η δύναμη είναι οι καταναλωτές οι οποίοι επιλέγουν τα προϊόντα που θα αγοράσουν» σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης.

Στο ερώτημα, εάν είναι εφικτό για μία ολόκληρη εβδομάδα οι πολίτες να μην αγοράσουν τελικά καθόλου, ούτε γάλα, ούτε γιαούρτι, ούτε τυρί, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ απαντά στο CNN Greece: «Υπάρχουν κατηγορίες καταναλωτών, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά που δεν γίνεται να μην καταναλώνουν γάλα ή γιαούρτι, μπορούμε όμως να περιορίσουμε για παράδειγμα το τυρί ή όποιο προϊόν από αυτά, μπορεί ο κάθε καταναλωτής».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να παρατηρηθούνμαζικές αγορές των συγκεκριμένων προϊόντων πριν ή μετά την εβδομάδα αυτή, οπότε τελικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τα αγοράσουν τελικά οι καταναλωτές, ο κ. Λεχουρίτης σημειώνει ότι αυτή η πιθανότητα υπάρχει σε κάθε μποϊκοτάζ που γίνεται. Υποστηρίζει παράλληλα ότι η συγκεκριμένη πρακτική του μποϊκοτάζ εφαρμόζεται και στο εξωτερικό από τους καταναλωτές με επιτυχή αποτελέσματα και εάν τελικά πετύχει και στη χώρα μας, η αγορά θα λάβει το μήνυμα κατά της ακρίβειας.