26/04/2024

Η L’Οreal θα εκτυπώνει δέρμα για να δοκιμάζει τα προϊόντα της

0

Η L’Οreal θα εκτυπώνει δέρμα για να δοκιμάζει τα προϊόντα της

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

9628972371583078304Ορισμένες φορές οι τεχνολογικές εξελίξεις εκπλήσσουν ή ακόμα και προκαλούν ανατριχίλα όπως στην περίπτωση της L’Oreal η οποία ετοιμάζεται να συνεργαστεί με εταιρεία “βιοεκτύπωσης” για να αποκτήσει το δέρμα που θα χρειαστεί για να προβεί στις δοκιμές των καλλυντικών της.

Ki όμως, χάρη στο γεγονός ότι η L’Oreal ξεκίνησε να καλλιεργεί δέρμα από το 1980, η εταιρεία σταμάτησε τις δοκιμές σε ζώα εδώ και περίπου 2 χρόνια.

Από το 2013 και έκτοτε στις δοκιμές χρησιμοποιείται αυτό που η εταιρεία ονομάζει “Αναδομημένη Ανθρώπινη Επιδερμίδα”, δέρμα δηλαδή που αναπτύσσεται σε εργαστήρια για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή.

Όπως ανακοίνωσε και η συνεργαζόμενη με την γαλλική εταιρεία, Organovo, πρωτοπόρος στην τρισδιάστατη βιοεκτύπωση, η νέα τεχνολογία θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες δοκιμών φέρνοντας επανάσταση στην βιομηχανία της ομορφιάς.

Μέχρι σήμερα μια ομάδα αποτελούμενη από 60 άτομακαλλιεργούσε  100,000 δείγματα δέρματος ετησίως (το δέρμα μιας αγελάδας περίπου) στα εργαστήριά της στην Lyon.

Για να το πετύχει αυτό η εταιρεία έπαιρνε δέρμα από δότες πλαστικών επεμβάσεων το οποίο “έσπαγε” σε μεμονωμένα κύτταρα τα οποία επανακαλλιεργούσε και σχημάτιζε μικροσκοπικά τετραγωνάκια του μισού τετραγωνικού χιλιοστού.

Όλη αυτή η αρκούντως…ανατριχιαστική διαδικασία απαιτούσε περίπου μια εβδομάδα ωστόσο η νέα μέθοδος της Organovo θα επιταχύνει πολύ τα πράγματα.

Η συσκευή που θα εφαρμόζει την βελτιωμένη μέθοδο θα διαθέτει δύο εκτυπωτικές κεφαλές, μία για να τοποθετεί τα ανθρώπινα κύτταρα και μία για να τοποθετεί έναν κρύσταλλο υδρογέλης που θα δημιουργεί τα δείγματα δέρματος.

Αν και το πρόγραμμα δεν βρίσκεται στο τελικό στάδιο αυτό αναμένεται να επιτευχθεί σύντομα με την L’oreal να διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα της διαδικασίας.

Η Organovo, θα διατηρεί το δικαίωμα πώλησης των παραγόμενων ιστών για δοκιμές τοξικότητας φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών καθώς και για μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων.

Ήδη ο βιοεκτυπωτής έχει δημιουργήσει ιστούς για νεφρά και συκώτι, με τα πρώτα δείγματα να αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *