Πρόταση για πρόγραμμα –γέφυρα  διάρκεια  ενός μήνα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση  στην ελληνική οικονομία και να ανοίξουν οι Τράπεζες κατέθεσε η Ελληνική πλευρά ενώ παράλληλα την Τρίτη το πρωί θα καταθέσει την συνολική πρόταση για ένα ολοκληρωμένο  μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  διάρκειας δυο ή τριών χρόνων.Σε ότι αφορά τον χρόνο του προγράμματος γέφυρα οι πληροφορίες λένε ότι οι εταίροι επιδιώκουν να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Ελληνική πλευρά αφού επιθυμία της είναι  να τελειώνει με το κλίμα ανασφάλειας  που υπάρχει στην χώρα.

Η χρηματοδότηση σε αυτό το διάστημα θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού η διαδικασία της χρηματοδότησης  από τον ESM είναι πιο χρονοβόρα  .

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι παράλληλα μέσα σε αυτό το διάστημα να συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έτσι ώστε όταν τελειώσει η βραχύβια συμφωνία να  ξεκινήσει το  κανονικό πρόγραμμα μακράς διάρκειας το οποίο θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλη αυτή την διαδικασία είναι η Ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται . Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup οι ομόλογοι του επέμειναν ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα και στο τέλος μάλιστα εξέφρασαν  την ικανοποίηση τους για όσα τους είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης του με την Αγκελα Μέρκελ , τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ αναφέρθηκε στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  καθώς και στο κοινό ανακοινωθέν ενώ αναζητήθηκε και ο οδικός χάρτης προκειμένου να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση.

Παρά τον εκνευρισμό των Ευρωπαίων εταίρων για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών   κρίθηκε από τους συνομιλητές του ως ιδιαίτερα σημαντική.

Μάλιστα μέσα στην συνάντηση συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό η πρόταση  της ελληνικής πλευράς στην σύνοδο κορυφής . Τα χαρακτηριστικά αυτής της πρότασης είναι η καταγραφή των ελληνικών προτάσεων αλλά και των απόψεων των θεσμών , το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος , αλλά και το κοινό ανακοινωθέν το οποίο προέκυψε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταινσεμπλουμ αναφέρθηκε  στο θέμα του χρέους. Ποιό συγκεκριμένα  ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών είπε ότι « θα εξετάσουμε το ελληνικό αίτημα (σ.σ. για την συνολική συμφωνία ) και θα ζητήσουμε πρώτα από τους θεσμούς να κοιτάξουν την χρηματοοικονομική  κατάσταση στην Ελλάδα , τα οικονομικά της  και την βιωσιμότητα του χρέους  και τότε οι θεσμοί θα έρθουν πίσω  σε εμάς και θα δούμε εάν μπορούμε επισήμως να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.»