Η Ελλάδα έδωσε εντολή να πληρωθεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

0

Η Ελλάδα έδωσε εντολή να πληρωθεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Η Ελλάδα έδωσε εντολή να πληρωθεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤΤην εξέλιξη αυτή είχαν προαναγγείλει τόσο ο Γ. Βαρουφάκης («η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές») προσερχόμενος στο Eurogroup όσο και ο Γ. Σακελλαρίδης, που αποσυνέδεσε την έκβαση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης από την καταβολή της δόσης – Την Τρίτη αναμένεται η καταβολή – Κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει ότι θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις.

Μπορεί μετά το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο η Αθήνα να άφηνε να εννοηθεί ότι, εάν δεν έρθει μία θετική δήλωση από το Eurogroup σήμερα, δεν προτίθεται να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη, φαίνεται όμως ότι, τελικά, τα λεφτά «βρέθηκαν» και θα καταβληθούν κανονικά.

Όπως μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας τόσο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όσο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -ποσό, το οποίο προβλέπεται να καταβληθεί αύριο, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που διέπουν την υφιστάμενη δανειακή σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Νωρίτερα, και προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρυφάκης, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και πως, φυσιολογικά, αυτό θα κάνει και αύριο, Τρίτη -δηλαδή, θα καταβάλει κανονικά τη δόση προς το Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών, είχε αποσυνδέσει την έκβαση του σημερινού Eurogroup από την καταβολή της δόσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα θα ανταποκριθεί θετικά, δίχως να θέτει τελεσίγραφα.

Μεταφέροντας την είδηση, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης να μην εκβιάσει καταστάσεις και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς έναν εκ των δανειστών της -εν προκειμένω, το ΔΝΤ- θα έχει και την ανάλογη ανταπόκριση από την πλευρά των εταίρων, ανοίγοντας το δρόμο για θετικές αποφάσεις τόσο στο Eurogroup όσο και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Κυβερνητική πηγή για τη δόση στο ΔΝΤ: «Έχουμε να πληρώσουμε και μισθούς και συντάξεις»

«Προφανώς και έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό άλλωστε ήταν προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην καταβολή της δόσης του ΔΝΤ» διαβεβαιώνει κυβερνητική πηγή, που κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν με την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ στο Ταμείο, τα χρήματα του Δημοσίου επαρκούν, για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαΐου.

Το ερώτημα αυτό είχε απασχολήσει έντονα το τελευταίο διάστημα τους πάντες, αφού τα διαθέσιμα στο κρατικό ταμείο ήταν οριακά. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι, εάν τα χρήματα δεν επαρκούσαν και για τις δύο υποχρεώσεις, τότε θα προτιμούσε φυσικά να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, παρά να πληρώσει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, που μίλησε σχετικά στο protothema.gr, το Δημόσιο θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του -φυσικά και στην εξυπηρέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων- και περιμένει και από τους εταίρους να κάνουν τις κινήσεις που πρέπει, στο πλαίσιο αναζήτησης μίας έντιμης συμφωνίας.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση αναμένει από το Eurogroup μία δήλωση που θα επιβεβαιώνει και θα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: protothema.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *