09/05/2024

Η αναδίπλωση της δήλωσης του Τζιτζικώστα και όλο το παρασκήνιο

0

Η αναδίπλωση της δήλωσης του Τζιτζικώστα και όλο το παρασκήνιο

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Καθολική αντίδραση προκάλεσε το κρεσέντο με τα διαδοχικά φάλτσα του περιφερειάρχη Μακεδονίας – Θράκης Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος όχι μόνο κάλεσε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να παρακολουθήσουν την παρέλαση της Θεσσαλονίκης από την εξέδρα των επισήμων, αλλά επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ανεπίτρεπτη ενέργειά του υιοθέτησε και αυτήν την…επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega διατύπωσε τον υποθετικό (;) ισχυρισμό ότι κάποιος περιφερειάρχης θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση και να επικαλεστεί ότι είναι εγκληματική οργάνωση, αφού καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά την παραίτηση του περιφερειάρχη λόγω «έλλειψης δημοκρατικού ήθους και ακραίας ανοησίας», αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να αντιδρά άμεσα. Με μια καυστική δήλωση τού ζητούσε να προβεί άμεσα σε διορθωτική δήλωση, τονίζοντας ότι «όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει».

Τελικά ο Απ. Τζιτζικώστας υποχρεώθηκε να κάνει μια πλήρη αναδίπλωση και σε νέα δήλωσή του να αναγνωρίσει ότι «το παράδειγμα που χρησιμοποίησε με το ΠΑΣΟΚ ήταν ατυχές και λανθασμένο». «Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός του δημοκρατικού αυτού κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. Λυπάμαι για το ζήτημα που δημιουργήθηκε», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Το κρεσέντο με τα φάλτσα του περιφεριάρχη ξεκίνησε με την πρόσκληση που απηύθυνε στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ώστε να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση. Αμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει στην παρέλαση αν παρευρίσκονταν βουλευτές της ΧΑ.

Ακολούθησε το δεύτερο φάλτσο του περιφερειάρχη, που επιτέθηκε στον δήμαρχο λέγοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από τον Γ. Μπουτάρη και ότι αν ο τελευταίος παραβρεθεί ή όχι στην παρέλαση αφορά τον ίδιο και θα κριθεί από τους πολίτες.

Προχώρησε, όμως, ακόμη περισσότερο λέγοντας απαξιωτικά ότι ο δήμαρχος προτιμά άλλου είδους παρελάσεις, τις οποίες υποστηρίζει με ιδιαίτερο ζήλο, εννοώντας την παρέλαση του gay pride.

Η επιμονή του Γ. Μπουτάρη, που δήλωσε το Σάββατο ότι θα πάει τελικά στην παρέλαση, αλλά υπάρχει θέμα και ότι «θα δούμε αν θα φύγω εγώ ή θα φύγουν οι της ΧΑ», συντήρησε το θέμα, ενώ έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ να μην εκπροσωπούνται στη χθεσινή παρέλαση.

Ο Απ. Τζιτζικώστας ήρθε, όμως, να ρίξει λάδι στη φωτιά την Κυριακή, όταν για να δικαιολογήσει την πρόσκληση της ΧΑ είπε στο Mega ότι «πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από μένα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση, λέγοντας ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ».

Ακολούθησε έκρηξη αντιδράσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Σε μια δριμεία ανακοίνωση το γραφείου Τύπου ανέφερε ότι «ο κ. Τζιτζικώστας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε τη ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει τη ΝΔ, γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιο δήμο έχει την έδρα του».

Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα λόγω «έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη», όπως ανέφερε, ενώ γινόταν γνωστό ότι ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα παρευρισκόταν στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
Αντι-Ψωμιάδης με αυτογκόλ

O 35χρονος Απ. Τζιτζικώστας τον περασμένο Ιανουάριο κατάφερε να διαδεχτεί τον Π. Ψωμιάδη στη θέση του περιφερειάρχη, μετά την έκπτωση του τελευταίου. Καλλιεργώντας ένα αντι-Ψωμιαδικό εκσυγχρονιστικό προφίλ από το 2011, όταν ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης, κατάφερε στην ενδοπαραταξιακή διαδικασία να προσελκύσει πρώην υποστηρικτές του Ψωμιάδη και να εκλεγεί, παίρνοντας 33 ψήφους έναντι 17 του Διονύση Ψωμιάδη.

Για να το πετύχει αυτό είχε και την υποστήριξη της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία ήθελε να απαλλαγεί από τον πρώην περιφερειάρχη και τους ανθρώπους του. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στη Β΄Θεσσαλονίκης (2007) προβαλλόταν από τη ΝΔ ως ένα άφθαρτο πρόσωπο, που θα μπορούσε να κερδίσει και πάλι την περιφέρεια, ενώ κάποιοι τον έβλεπαν ακόμη και υποψήφιο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι τι τον οδήγησε στις ατραπούς του Π. Ψωμιάδη στο θέμα της ΧΑ. Ηταν μια προσπάθεια να προσελκύσει και το ακροδεξιό κοινό του πρώην περιφερειάρχη ή ένα αυτογκόλ, το οποίο έφερε τη μία γκάφα μετά την άλλη, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΕΙΠΑΝ

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ, ΠΑΣΟΚ
«Λυπάμαι που ένας νέος άνθρωπος, όλες αυτές τις μέρες, αντί να καταλάβει το λάθος του και να το πάρει πίσω, κλιμακώνει τη συμπεριφορά του. Εχει τινάξει την παρέλαση στον αέρα…».

ΣΥΡΙΖΑ
«Η προκλητική στάση του περιφερειάρχη και εκλεκτού της ΝΔ, κ. Τζιτζικώστα, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων “ατοπημάτων” από στελέχη της ΝΔ, που εδώ και καιρό είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής…».

ΚΚΕ
«Οι δικαιολογίες με τις οποίες ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι επικίνδυνες, έχουν τα μάτια στραμμένα στις κάλπες και αποδεικνύουν ότι η ανοχή ορισμένων απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στον ναζισμό καλά κρατεί».

ΔΗΜΑΡ
«Σοβαρό ατόπημα και πρόκληση αποτελεί η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων».

Πηγή: Ethnos.gr 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *