26/04/2024

Ηλικιωμένοι καταπολεμούν τη μοναξιά τους σερφάροντας στο Ίντερνετ

0

Ηλικιωμένοι καταπολεμούν τη μοναξιά τους σερφάροντας στο Ίντερνετ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΣτο μυαλό μας, τα social media συνήθως συνδέονται με την κατάθλιψη, το άγχος και όλα τα σχετικά επακόλουθα, αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα, για τους συνταξιούχους τουλάχιστον, το ίντερνετ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια λύση καθώς κρατά μακριά την κατάθλιψη και τη μοναξιά, φαινόμενα που επηρεάζουν κατά βάση, την ψυχολογία των Αμερικανών ηλικιωμένων.

Η εικόνα ενός ηλικιωμένου να πληκτρολογεί με ταχύτητα μπροστά στον υπολογιστή είναι αρκετά μακρινή για την Ελλάδα. Δεν απέχει πολύ ωστόσο, από την καθημερινότητα των μεγαλύτερων ανθρώπων στην Αμερική. Τα οφέλη από την χρήση του ίντερνετ για τις μικρότερες ηλικίες, και κυρίως για τα παιδιά, είναι αμφιλεγόμενα. Μια νέα έρευνα εστιάζει στα ψυχικά οφέλη που προκύπτουν από τα εργαλεία του κυβερνοχώρου πάνω στην τρίτη ηλικία. Το Facebook, το Twitter, το Instagram τελικά δεν είναι μόνο για τη νεολαία.

Πολλές όμορφες ιδέες έχουν στηθεί κατά καιρούς για την βελτίωση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων, κάποιες από αυτές στηρίζονται στη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, στη γενικότερη χρήση του διαδικτύου. Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια ηλικιωμένοι Αμερικανοί υποφέρουν από κατάθλιψη η οποία φέρει τα γνωστά επακόλουθα της μοναξιάς και της απομόνωσης. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γεροντολογίας, “Ψυχολογικές και Κοινωνικές επιστήμες” και στηρίχθηκε στην εξάχρονη μελέτη του τρόπου ζωής χιλιάδων συνταξιούχων Αμερικανών, ανακάλυψε ότι η χρήση του ίντερνετ από τους μεγαλύτερους ανθρώπους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης κατά 30%.

Η έρευνα παρακολούθησε τον τρόπο που επιλέγουν να ζουν περίπου 3000 χιλιάδες Αμερικανοί συνταξιούχοι και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ίντερνετ έχει τη δύναμη να μειώνει τις πιθανότητες της κατάθλιψης στους μεγάλους ανθρώπους. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου του Michigan, Shelia Cotten, “Πρόκειται για μια σημαντική επίδραση που απορρέει από τους ίδιους τους ηλικιωμένους κάθε φορά που δείχνουν να έχουν διάθεση να αποφύγουν τη μοναξιά, να επικοινωνήσουν και να κρατήσουν επαφές στα κοινωνικά τους δίκτυα”.

Τα άτομα, που λόγω μεγάλης ηλικίας, έχουν λιγότερες ασχολίες, υποκινούνται μέσω του υπολογιστή, να συμμετάσχουν ενεργά σε όσα εκτυλίσσονται γύρω τους. Στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες έρευνες, αλλά η τωρινή ξεχωρίζει γιατί έλαβε υπόψιν της τα επίπεδα κατάθλιψης του κάθε ηλικιωμένου πριν ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το ίντερνετ. Οι ερευνητές ήθελαν να γνωρίζουν εάν μια παρελθοντική κατάθλιψη ήταν ικανή να δημιουργήσει μια νέα μορφή αυτής της ψυχικής ασθένειας.

Διαπιστώθηκε πως πράγματι, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι καταθλιπτικοί παρά την χρήση του διαδικτύου. Ωστόσο, η Gotten καταλήγει, “Η χρήση του ίντερνετ συνεχίζει να μειώνει την κατάθλιψη, ακόμη και όταν επιτελεί δύσκολο έργο, όταν προσπαθεί δηλαδή να ελέγξει την δύσκολη ψυχική κατάσταση του χρήστη”. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν παράλληλα, ευρήματα παλαιότερων ερευνών, όπως ότι το διαδίκτυο μειώνει την κατάθλιψη όσων ηλικιωμένων ζουν μόνοι.

Εάν αναρωτιέστε τι κάνουν τόσοι ηλικιωμένοι στο ίντερνετ, σύμφωνα με μια φετινή έρευνα, σε ποσοστό 61% ασχολούνται με την πραγματοποίηση κάποιων τραπεζικών λογαριασμών, σε ποσοστό 40% παρακολουθούν ή “κατεβάζουν” τηλεοπτικά προγράμματα ή ταινίες, ενώ σε ποσοστό 68% εγγράφονται σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, πέρα από τους κλασικούς υπολογιστές που φαντάζουν περισσότερο απαιτητικοί στα μάτια των ηλικιωμένων, φαίνεται πως υπάρχει μια ιδιαίτερη προτίμηση για tablets εφόσον θεωρείται ότι είναι πιο εύχρηστα από τους ίδιους και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης.

Εκείνο που έχει σημασία με βάση τους μελετητές είναι η εφαρμογή του μέτρου στη ζωή μας, σε όλες τις ηλικίες. Όπως τονίζει η καθηγήτρια τηλεπικοινωνιών, Cotten, “Εάν κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή όλη τη μέρα, αγνοώντας τους ρόλους που έχεις στη ζωή και τα πράγματα που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητα, τότε η τεχνολογία σίγουρα έχει αρνητική επίδραση όχι μόνο στους μεγάλους ανθρώπους αλλά στον καθένα. Αλλά όταν χρησιμοποιούμε με μέτρο το διαδίκτυο και ασχολούμαστε με πράγματα που βελτιώνουν τη ζωή μας, τότε η επιρροή είναι θετική, διασφαλίζοντας μας ψυχική υγεία και ευημερία”.

Τη στιγμή που οι νέοι πρέπει να προσέχουν, οι ηλικιωμένοι μπορούν άφοβα να ξοδεύουν χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή. Μπορούν να φτιάχνουν λογαριασμό στο Facebook και να κάνουν φίλους, να ανεβάζουν φωτογραφίες, τραγούδια, να σχολιάζουν όσα διαβάζουν, να κάνουν chat και όλα όσα κάνει καθημερινά με ευκολία ένας νέος. Πού να χωρέσει μέσα σε όλα αυτά η κατάθλιψη.

 

Πηγή: Pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *