Το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ είχε θεσπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2011 για να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από την ύφεση, μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η απόφαση προκάλεσε ζημιά άνω του 1 δισ. ευρώ στους Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον χρειάζονται πολλά περισσότερα χρήματα  για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις. Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως οι εν λόγω δανειολήπτες χρωστούν πλέον 30% περισσότερα και υποστηρίζουν πως, αν μετατρέψουν τώρα το δάνειό τους σε ευρώ, καταγράφουν πραγματικές ζημιές, ενώ, αν παραμείνουν στο ελβετικό νόμισμα, οι ζημιές που καταγράφουν είναι λογιστικές και εν δυνάμει ανατρέψιμες.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB) προκάλεσε πανικό στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο), ενώ ο κυριότερος ελβετικός χρηματιστηριακός δείκτης, «Swiss Market Index», καταγράφει πτώση, που έφτασε ακόμα και το 13%.