20/05/2024

Εφυγε ο μετρ του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος, Ζεράρ ντε Βιλιέ

0

Εφυγε ο μετρ του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος, Ζεράρ ντε Βιλιέ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Εφυγε ο μετρ του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος, Ζεράρ ντε Βιλιέ

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στο Παρίσι, ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ, δημιουργός των διάσημων κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων της σειράς SAS, «από επιπλοκές μίας νόσου από την οποία υπέφερε χρόνια», όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω twitter ο δικηγόρος του θανόντος, Ερίκ Μορέν.

«Επιθυμία του ήταν ο θάνατός του να ανακοινωθεί με αυτόν τον τρόπο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μορέν.

Οι New York Times είχαν χαρακτηρίσει τον Βιλιέ ως των συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων που «γνώριζε πάρα πολλά».

Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αγνοεί τον ακριβή αριθμό των πωληθέντων βιβλίων του, ωστόσο υπολόγιζε ότι σε όλες τις χώρες έχουν κυκλοφορήσει από 120-150 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ ήταν γιος του Ζακ Ντεβάλ, θεατρικού συγγραφέα και κινηματογραφιστή. Με το ψευδώνυμο αυτό με το οποίο έγινε διάσημος, διηύθυνε μια επιχείρηση της οποίας ήταν ταυτόχρονα ο διευθυντής, το στέλεχος, ο ειδικός στο μάρκετινγκ και ο εργαζόμενος, αναφέρει η Figaro, στην οποία ο ντε Βιλιέ, δήλωνε το 2010 : «Ναι, ίδρυσα μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών 8 εκατομμυρίων ευρώ»

Ο Ντε Βιλιέ θεωρούνταν εκδοτικό φαινόμενο στην Γαλλία, αφού κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν τέσσερα βιλβία της σειράς SAS τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες: ελληνικά, ιταλικά, γερμανικά, ιαπωνικά, κορεάτικα. Κάθε βιβλίο του ακολουθούσε την ίδια συνταγή: μια γερή δόση γεωπολιτικής και εξωτισμού, σκηνές σκληρού σεξ, μια δόση βίας και βασανιστηρίων.

Εξηγώντας αυτή την επιτυχία, ο Ντε Βιλιέ έλεγε: «Είναι δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος στιγμιαίας, φωτογραφικής αποτύπωσης μιας χώρας εντός του γεωπολιτικού πλάνου».

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του, περισσότερο έναν από τους ρεπόρτερ παλιάς κοπής που ταξίδευαν και έκαναν μεγάλες και πραγματικές έρευνες:

«Δεν προσποιήθηκα ποτέ τον λογοτέχνη. Θεωρώ ότι γράφω για να διασκεδάσω τον κόσμο, χωρίς να στέλνω κάποιο μήνυμα».

Ο πατέρας της σειράς SAS, όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι, εξηγεί ότι αυτό που κάνει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα είδος γεωπολιτκού σίριαλ. Ο Ντε Βιλιέ εξηγούσε ότι προτού φύγει για ένα από τα πολλά ταξίδια του σε κόκκινες ζώνες του πλανήτη (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράν) συμβουλεύεται τα αρχεία του και επί τόπου συναντούσε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, διπλωμάτες, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών που γνωρίζει για 20-30 χρόνια.

Ως εκ τούτου πολλά από τα βιβλία του αποδείχθηκαν προφητικά.

Πηγή: ethnos.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *