ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

0

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και οι Βουλευτές Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός, Μ. Θελερίτη και Γ. Τσόγκας, ζητώντας την επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς και τη χρηστή εφαρμογή της σχετικής Εγκυκλίου από τις υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τόνισαν ότι ο Νόμος 4321/2015, με την πρόβλεψη για υπαγωγή οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, προσέφερε μόνο έσοδα τόσο σε ασφαλιστικά ταμεία, όσο και σε εφορίες και Δήμους.

Ωστόσο, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πολλοί οφειλέτες έχασαν την ρύθμιση, ακόμα και για καθυστέρηση 2 ημερών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, να δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί και να κινούνται διαδικασίες αναγκαστικής εκτελέσεως.

Επίσης υπήρξαν οφειλέτες, οι οποίοι εξέπεσαν της ρύθμισης με απόφαση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επειδή εκ παραδρομής δεν καταβλήθηκε το σύνολο του ποσού της δόσης (με απόκλιση λίγων λεπτών του Ευρώ), παρά τις οδηγίες της σχετικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1226/09.10.2015) ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν στον Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

1. Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης στις απολεσθείσες ρυθμίσεις των 100 δόσεων οφειλετών, οι οποίοι λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην τήρηση των υποχρεώσεών τους;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αποφεύγεται η καταχρηστική εφαρμογή του Ν. 4321/15 και η υπέρμετρη αυστηρότητα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *