19/04/2024

Γιουνκέρ: “Καλή βάση” η ελληνική αντιπρόταση

0

imageΜε αντιπρόταση που έρχεται πιο κοντά στα δεδομένα που έχουν θέσει οι δανειστές και κυρίως στο κομμάτι του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση προσδοκά σήμερα το λιγότερο σε μία σαφή δήλωση προσέγγισης των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική πλευρά είναι σχεδόν μηδαμινά, με το Δημόσιο να μην μπορεί υπό τις σημερινές συνθήκες να εξυπηρετήσει πλήρως μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν υπάρχουν και τα κεφάλαια για την εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τέλος Ιουνίου. Στο περιβάλλον αυτό, σήμερα το πρωί συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να εγκρίνει την αύξηση του ορίου του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις τράπεζες.

Χθες έκλεισε η αντιπρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση της Αθήνας είναι ότι η κυβέρνηση περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης περίπου 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

1. Υιοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρότειναν οι δανειστές. Δηλαδή, 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.

2. Λήψη μέτρων για βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του ασφαλιστικού συστήματος περίπου κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εισφορών. Ένα από τα σενάρια που είχε εξεταστεί παλαιότερα ήταν η αύξηση κατά 2% των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση κατά επίσης 2% των εισφορών των εργαζομένων και η κατάργηση της μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών.

Πέραν αυτών, θα προχωρήσει και ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κατάργησή τους να γίνει σε βάθος τριών ετών και όχι έξι ετών όπως αρχικά πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η περικοπή τους από τον Ιούλιο.

3. Δημοσιονομικά μέτρα – ΦΠΑ. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές προϊόντων από συντελεστή σε συντελεστή, ώστε να προκύψει η αύξηση των εσόδων κατά περίπου 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η πλειονότητα των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ρεύμα παραμένει προς το παρόν στο 13%, όπως και η εστίαση.

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονταν χθες «συγκρατημένα αισιόδοξοι» ενόψει των σημερινών εξελίξεων, καθώς η αντιπρόταση της Αθήνας δεν καλύπτει πλήρως την πρόταση Γιούνκερ, όπως ανέφεραν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανάγκη για επίτευξη μίας συμφωνίας είναι επιτακτική, καθώς τα κρατικά ταμεία είναι στο «κόκκινο». Αν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι δεν τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να καταβάλει στο τέλος του μήνα τους μισθούς και τις συντάξεις. Το «κενό» υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 600-800 εκατ. ευρώ για τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, ενώ δεν υπάρχει ούτε το 1,6 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Επίσης, χωρίς συμφωνία και με τις εκροές καταθέσεων να είναι διαρκώς αυξανόμενες, αυξάνεται και ο κίνδυνος επιβολής μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Πάντως, για σήμερα η ΕΚΤ συνεδριάζει το πρωί, με σκοπό να αυξήσει τον ELA ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις τράπεζες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *