26/04/2024

Γερμανία: Νέα σενάρια για το χρέος της Ελλάδας

0

Γερμανία: Νέα σενάρια για το χρέος της Ελλάδας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Νέα σενάρια στη Γερμανία για το χρέος της ΕλλάδαςΜε φόντο τις επερχόμενες εκλογές, έχει ανοίξει και πάλι στη Γερμανία έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, «κυοφορείται» ένα νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας από τις αρχές του 2014, το οποίο θα αφορά τη σύναψη νέου δανείου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την παράλληλη νέα μείωση επιτοκίων.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη βρίσκει αντίθετους αρκετούς Γερμανούς.

Χαρακτηριστικά, σε δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρεται ότι είναι «απλώς θέμα χρόνου» η παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το χρέος παραμένει πολύ υψηλό, η οικονομία είναι σε ύφεση και οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι υπερβολικά φιλόδοξοι.

Σύμφωνα πάντως με τη γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα δείχνει να κινείται στον σωστό δρόμο -όπως φαίνεται από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιβράδυνση της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους- και το θέμα αναμένεται να επανέλθει στην ατζέντα των επίσημων συζητήσεων, μετά τις γερμανικές εκλογές, με πέντε κυρίαρχα ερωτήματα:

  • Πώς πάει η ελληνική οικονομία;
  • Θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;
  • Πόσο μεγάλη ήταν η βοήθεια που δόθηκε έως τώρα στη χώρα και τελικά εξανεμίστηκαν τα οφέλη από το πρώτο «κούρεμα»;
  • Πότε θα καταστεί αναγκαία η νέα βοήθεια;
  • Ποια είναι η αντίδραση των διεθνών αγορών;

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πολιτικά διαφιλονικούμενη, καθώς το «κούρεμα» θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Ετσι, θεωρεί πιο πιθανή την παροχή νέας δανειακής βοήθειας στις αρχές του 2014.

Το χρηματοδοτικό κενό
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο επικεφαλής της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας για τη διετία 2013-2014 στα 4,4 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως ένα «κούρεμα» δεν θα αποσταθεροποιούσε την Ευρωζώνη, ενώ Γερμανοί ακαδημαϊκοί προσδιορίζουν έως και στο 63% το αναγκαίο «κούρεμα».

«Σε αντίθεση με το πρώτο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που επιβλήθηκε στους ιδιώτες πιστωτές, αυτήν τη φορά ένα νέο ?κούρεμα? θα αφορά τον δημόσιο τομέα. Δηλαδή τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο φορολογούμενος. Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος απαιτείται ?κούρεμα? 60%-63%, που μεταφράζεται σε απώλειες περίπου 30 δισ. για τη Γερμανία», υποστηρίζει ο Τόρστεν Πόλαϊτ, του Frankfurt School of Finance & Management του Βερολίνου.

Από την πλευρά της η Ντοροτέα Σέφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών έκανε λόγο για καταστροφικό «ντόμινο» εάν επιτραπεί «κούρεμα» χρέους στην Ελλάδα: «Τι θα γίνει εάν και άλλες χώρες ζητήσουν “κούρεμα” χρέους με το επιχείρημα ότι και αυτές έχουν υπερβολικό βάρος να σηκώσουν;», αναφέρει εκτιμώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «το τέλος της Ευρωζώνης».

Τέλος, ο Γιαν Χάγκεν του European School of Management & Technology του Βερολίνου τόνισε ότι «προς το παρόν αναβάλλουμε τη στιγμή που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό. Εάν όμως αποδεχθούμε την αναγκαιότητα ενός νέου “κουρέματος” και το συμπεριλάβουμε στα βιβλία μας, τότε για πρώτη φορά θα υπάρχει διαφάνεια στο κόστος (διάσωσης). Το μέτρο αυτό πρέπει να ληφθεί άμεσα».

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτο ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα.

Σε ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC σημειώνεται πως «εάν οι Γερμανοί πιστεύουν πραγματικά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, τότε πλανώνται πλάνην οικτρά και έχουν άγνοια της πραγματικότητας, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των ηγετών τους».

Το Bloomberg
Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε το Bloomberg, καθώς εκτιμά πως αν η Γερμανία δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δίνει στην Ελλάδα μία ακόμη επιλογή: τη χρεοκοπία.

Πηγή: Ethnos.gr 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *