Βρετανία: Παντρεμένες λεσβίες μηνύουν το NHS για διακρίσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

0

Οι γνωστές influencers ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα για ίση μεταχείριση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – «Είναι καιρός να σταματήσουν οι διακρίσεις και να υπάρξει ίση μεταχείριση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στο σύστημα υγείας» λένε

Παντρεμένο ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών μηνύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) για διάκριση στην πρόσβαση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως αναφέρει ο Guardian, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλες τις γυναίκες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και το Βέλγιο και η Γαλλία.

Το ζευγάρι λεσβιών στη Βρετανία ξεκινά δράση κατά των διακρίσεων σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας.

Πρόκειται για τις δύο σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ονόματι «Wegan», οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο κλάδος γονιμότητας του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) κάνει διακρίσεις κατά των οικογενειακών ΛΟΑΤΚΙ.

Το ζευγάρι μιλά για τιμωρία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι influencers Μέγκαν Μπέικον Έβανς και η σύζυγός της, Γουίτνει από το Γουίνδσορ στο Μπέρκσάιρ, κατηγόρησαν την ομάδα κλινικής «Grimley» ότι τις τιμώρησε οικονομικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Το ζευγάρι, με 220.000 ακολούθους στο YouTube, το Instagram, το Twitter, το Facebook και το TikTok ως «Wegan», έγινε γνωστό ως bloggers και πρότυπο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ το 2009, με το ντοκιμαντέρ του BBC, υπό τον τίτλο:«Britain’s Relationship Secrets».

Συνάντησαν τεράστια εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας

Οι δύο Βρετανίδες ξεκίνησαν αγώνα για ίση μεταχείριση στην μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τον Νοέμβριο του 2020, αφού ήταν «σοκαρισμένες και συντετριμμένες» από τα εμπόδια με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες στη δημιουργία της οικογένειάς τους σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι συχνά αποκαλούνται ως «φόρος ομοφυλοφίλων».

Για την κλινική «Frimley», τα ομόφυλα γυναικεία ζευγάρια, και οι ανύπαντρες γυναίκες πρέπει να πληρώσουν για 12 θεραπείες ενδομήτριας σπερματέγχυσης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης για να «αποδείξουν» ιατρικώς την υπογονιμότητά τους, περίπου 30.000 λίρες ή και περισσότερα, προτού λάβουν βοήθεια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Αντιθέτως, για την πλειονότητα των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, εάν προσπαθούν μόνο δύο χρόνια να κάνουν μωρό με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δεν τα καταφέρουν, τότε μπορούν να λάβουν βοήθεια από το «Εθνικό Σύστημα Υγείας» της Βρετανίας.

Κατέθεσαν μήνυση για διάκριση

Τη Δευτέρα, η νομική εταιρεία «Leigh Day», με την υποστήριξη της βρετανικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Εγκυμοσύνης (BPAS), υπέβαλε μήνυση εκ μέρους του ζευγαριού που ισχυρίζεται ότι υφίσταται διάκριση βάσει του νόμου περί ισότητας και των άρθρων οκτώ και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ζευγάρι, που είναι παντρεμένο εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει δαπανήσει, μέχρι στιγμής, το ποσό των 8.000 λιρών για τη λήψη σπέρματος από δότη και υποχρεωτικές εξετάσεις προ-σπερματέγχυσης.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει έρανο για τη συγκέντρωση 10.000 λιρών που θα καλύψουν νομικά έξοδα ζητώντας υποστήριξη από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

«Είναι καιρός να σταματήσουν οι διακρίσεις»

Η 34χρονη Μέγκαν Μπέικον Έβανς τόνισε: «Το κάνουμε αυτό για κάθε ζευγάρι ΛΟΑΤΚΙ που έπρεπε να εγκαταλείψει τις ελπίδες και τα όνειρά του να δημιουργήσει μια οικογένεια. Είναι καιρός να σταματήσουν οι διακρίσεις και να υπάρξει ίση μεταχείριση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στο σύστημα υγείας».

Εάν ο δικαστικός αγώνας των δύο γυναικών στεφθεί με επιτυχία, τότε θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «ισχυρό» προηγούμενο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ οι τιμές ποικίλλουν, ένας κύκλος σπερματέγχυσης, που είναι φθηνότερος από την εξωσωματική, αλλά με χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας, μπορεί να κοστίσει 3.000-4.000 λίρες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *