26/04/2024

Βαρουφάκης: «Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ αν δεν έχουμε συμφωνία στις 5 Ιουνίου»

0

Ξεκάθαρος ο Βαρουφάκης: «Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ αν δεν έχουμε συμφωνία στις 5 Ιουνίου»

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

 Ξεκάθαρος ο Βαρουφάκης: «Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ αν δεν έχουμε συμφωνία στις 5 Ιουνίου»Στάση πληρωμών απέναντι στο ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο CNN, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της, όπως έκανε στο παρελθόν, καθώς οι πληρωμές των δόσεων προϋπέθεταν ότι θα υπήρχε καταβολή δόσεων και από τους δανειστές.

Παρ’ όλ’ αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας».

«Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις, μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μετά από ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα και αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ είπε:

«Είναι κοινή γνώση, όλοι γνωρίζουν στη Γαλλία, στους θεσμούς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία. Για τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε για μία ακόμα πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει τα ¾ του δρόμου και τώρα οι δανειστές θα πρέπει να διανύσουν το ¼ για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των συντάξεων και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι «μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα όμως, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *