25/04/2024

Αυτά δήλωσε ο Βαρουφάκης: Αύξηση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά! Πιστωτική κάρτα για τσίχλες!

0

Αυτά δήλωσε ο Βαρουφάκης: Αύξηση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά! Πιστωτική κάρτα για τσίχλες! ΦΠΑ δύο ταχυτήτων. Αύξηση σε όλα λοιπόν!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

FD13089CB9650D469F89974B2D00726DΑυτή είναι πολιτική αλληλεγγύης της Κυβέρνησης! ΜΠΡΑΒΟ!

Στο 18% και στο 9,5% θα αυξάνονται οι δύο συντελεστές ΦΠΑ με πληρωμές τοις μετρητοίς – Τι θα ισχύσει για φόρο στους 500 πλουσιότερους Έλληνες, ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης – Αποκαλύπτικη η τηλεοπτική συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη.

Σε ορίζοντα εβδομάδας βλέπει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κληθείς να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Σε μια χειμαρρώδη και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, κρίνοντας μάλιστα εφικτή την επίτευξή της ακόμη και σε μια εβδομάδα.

Όλη η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ

Κληθείς να αποκαλύψει την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε εκ νέου πως μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό στο 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες και έναν υψηλό στο 15% για όλα τα υπόλοιπα, με στόχο οι πληρωμές να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Ωστόσο εάν οι πληρωμές πραγματοποιούνται τοις μετρητοίς, αυτόματα οι δύο συντελεστές ΦΠΑ θα αυξάνονται κατά 3%, δηλαδή στο 9,5% ο χαμηλός συντελεστής και στο 18% ο υψηλός αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η πτώση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% χαρακτηρίζεται αναπτυξιακό μέτρο και δύναται να καλύψει το βάρος από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 15%.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ ο ΦΠΑ θα είναι σταθερός στο 15%, ενώ στην περίπτωση των νησιών, θα διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές, υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι θα προσκομίζονται αποδείξεις.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, η χρήση πλαστικού χρήματος θα αποτελέσει όπλο κατά της φοροδιαφυγής, ενώ γνωστοποίησε ότι ως πλαστικό χρήμα θεωρούνται και οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες.

Ιερές μεταβλητές μισθοί, συντάξεις και θα καταβληθούν κανονικά στα τέλη του μήνα

Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές και θα καταβληθούν κανονικά στα τέλη του μηνός, δεσμεύθηκε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης πως οι μισθοί και οι συντάξεις προέχουν της αποπληρωμής των δόσεων προς τους δανειστές.

Εάν υπάρξει δίλημμα μεταξύ δανειστών και συνταξιούχων, θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο, αλλά ελπίζουμε να πληρώσουμε και τους δύο, δεν δίστασε να αποκαλύψει ο υπουργός Οικονομικών.

Υπό διαπραγμάτευση εντός της κυβέρνησης η επιβολή φόρου στους 500 πλουσιότερους Έλληνες

Ερωτηθείς για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο στους 500 πλουσιότερους Έλληνες, ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Επί της ουσίας, παραδέχθηκε πως είναι ένα μέτρο που δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αφού όπως αποκάλυψε, πρόκειται για ένα σενάριο που ακόμη βρίσκεται εντός διαπραγμάτευση εντός της κυβέρνησης.

Τα τρία αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Υπάρχει σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση με τους δανειστές, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης για να αποκαλύψει πως τρία είναι πλέον τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης: Τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

Ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση αυτή δεν θεωρεί μεταρρύθμιση τη μείωση των συντάξεων, αλλά πως τάσσεται υπέρ της τακτοποίησης του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως χρειάζεται εξορθολογισμός των ταμείων, βελτίωση των τεχνικών μέσων και κυρίως ανάπτυξη, ενώ κατά τον υπουργό, τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται από πόρους των αποκρατικοποιήσεων.

ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά θα εξεταστούν μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση

Ο ΕΝΦΙΑ και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα εξεταστούν αμέσως μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση, δεσμεύθηκε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος σε δύο από τα πιο καυτά ζητήματα για τους Έλληνες φορολογουμένους.

Ταυτόχρονα επανέλαβε πως ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τόνισε πως όποιες αλλαγές γίνουν θα έχουν στόχο τη μεταφορά των βαρών από τους μη κατέχοντες στους κατέχοντες.

Όχι σε ρήξη, αλλά όχι και σε μη βιώσιμη συμφωνία

Δεχόμενος αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τις διαρκείς απειλές της ελληνικής κυβέρνησης – και του ίδιου προσωπικά – περί ρήξης με τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη με τους δανειστές.

Στη διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι διατεθειμένος να έρθεις και σε ρήξη, γιατί αλλιώς δεν είναι διαπραγμάτευση, εξήγησε, για να επαναλάβει ωστόσο πως η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και τους δανειστές της.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει υπογραφή σε ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα.

Δεν σκεφτόμαστε τη ρήξη, αλλά ούτε και τη μη βιώσιμη συμφωνία, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί μια συμφωνία καθαρτική.

“Η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στο νυν υπέρ πάντων οι επόμενες δόσεις”, σημείωσε, στη συνέχεια, ο υπουργός για να συμπληρώσει πως στόχος της Αθήνας δεν είναι οι επόμενες δόσεις, αλλά μία συμφωνία η οποία σταματάει την ύφεση και αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας, επανέλαβε.

Δημόσιο χρέος και NPLs

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία, η οποία δεν θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κατέστησε σαφές σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βαρουφάκης.

Μάλιστα χαρακτήρισε σημαία της κυβέρνησης την ανάγκη διασύνδεσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επανέλαβε.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη θηλιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε εκ νέου την ανάγκη να υπάρξει άμεσα διαχείριση των NPLs, είτε μέσω της δημιουργίας μίας bad bank (κακής τράπεζας), είτε μέσω της σύστασης ενός κρατικού φορέα.

Δεν ισχύει το δημοσίευμα περί επιστολής Juncker

Κληθείς να σχολιάσει τη φερόμενη ως πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα και η οποία φέρεται να αφορά σε συμβιβαστική λύση, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε πως “Δεν ισχύει το δημοσίευμα περί επιστολής Juncker, αν και πολλά από αυτά που περιλαμβάνει είναι προτάσεις της Ελλάδας”.

Δεν ήθελα ποτέ να είμαι υπουργός, αλλά δεν σκέφτηκα ούτε μια φορά να παραιτηθώ

Δεν σκέφτηκα ούτε μια φορά να παραιτηθώ, κατέστησε σαφές σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει το πως βιώνει τις μεγάλες πιέσεις που έχει δεχθεί προς το πρόσωπό του.

Ερωτηθείς ωστόσο εάν θα επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση ανασχηματισμού, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως ποτέ δεν επιθυμούσε να γίνει υπουργός, αλλά αυτή τη στιγμή είναι στρατιώτης…

Έχω εξαιρετικές σχέσεις με τον Σόιμπλε και με τον Στουρνάρα έχω φάει ψωμί και αλάτι

Απαντώντας σε ακόμη πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως έχει εξαιρετικές σχέσεις, σε προσωπικό επίπεδο, με τον Γερμανό ομόλογό του, B. Σόιμπλε.

Οι συζητήσεις μου με τον Σόιμπλε έχουν μεγάλη σημασία, δεν δίστασε να δηλώσει επίσης ο Γ. Βαρουφάκης.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, ο υπουργός χαρακτήρισε… αυτοκόλλητό του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτο, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει πως με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, έχει… φάει ψωμί και αλάτι.

Πηγή: NEWS247.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *