19/04/2024

Αστικός μύθος ότι το σκουφάκι είναι απαραίτητο στο κρύο

0

Οι τελευταίες μέρες μπορεί να μας έφεραν τα πρώτα χιόνια αλλά μας έφεραν και τα σκουφάκια στα καθημερινά μας outfits. Tα αγαπημένα μας αφράτα, με φούντες/ ρίγες/ φιόγκους/ αυτάκια beanies είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ τη χειμερινή σεζόν καθώς μπορεί να μεταμορφώσει τελείως ένα look μας αλλά και να μας κρατήσει ζεστές- ή μήπως όχι;

Αν το σκεφτείς φοράμε σκουφάκι, γιατί απλά έτσι μας έμαθε η μαμά μας όταν μας έντυνε σαν κρεμμύδι και βγαίναμε έξω από το σπίτι κάτω από στρώματα πλεκτών για να μην κρυώσουμε. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι το 70% της θερμότητας του σώματός μας βγαίνει από το κεφάλι μας αλλά ο Andrew Maynard, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan υποστηρίζει ότι αυτό είναι ένας αστικός μύθος.

Η ποσότητα της θερμοκρασίας που χάνεται είναι ανάλογη της έκτασης του δέρματος που είναι εκτεθειμένο στο κρύο και όχι του σημείου του σώματος. Το κεφάλι μας λοιπόν αποτελεί μόλις το 10% του σώματός μας άρα η απώλεια θερμοκρασίας από αυτό το σημείο είναι εξίσου 10%.

Οπότε τι γίνεται με τα σκουφάκια; Κάνουν δουλειά ή είναι μόνο για μόστρα; Αυτό εξαρτάται από τα υπόλοιπα ρούχα που φοράς- αν π.χ είσαι με καλοκαιρινά ρούχα και σκουφάκι προφανώς και θα κρυώνεις, γιατί είπαμε δεν ισχύει ο κανόνας του 70%. Αν όμως βγεις έξω καλά ντυμένη, με το παλτό, τα γάντια και το κασκόλ σου, δεν θα κρυώσεις- ίσως μόνο τα αυτιά σου, αλλά και για αυτό υπάρχει λύση και λέγεται γούνινα ‘αυτάκια’ (που δεν χαλάνε και τα μαλλιά σου!)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *