19/04/2024

Από το φθινόπωρο θα… βρέχει φόρους 13,7 δισ. ευρώ

0

Από το φθινόπωρο θα βρέχει φόρους 13,7 δισ. ευρώ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

foros--2-thumb-largeΦθινοπωρινή φοροκαταιγίδα για όλους τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις επιφυλάσσει η κυβέρνηση, καθώς στα ήδη σκληρά μέτρα των προηγούμενων ετών έρχονται να προστεθούν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις ύψους 2,69 δισ. ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, θα είναι σκληρό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταβάλουν φόρους 13,7 δισ. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η φοροδοτική τους ικανότητα είναι περιορισμένη.

Τον Σεπτέμβριο πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, η δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (για όσουν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση) και μέσα σε όλα αυτά να καταβάλλονται περισσότερα χρήματα εξαιτίας της αύξησης τόσο των συντελεστών ΦΠΑ όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει εκτός από τον φόρο επί των κερδών τους να καταβάλουν 945 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά, καθώς και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους. Το εντυπωσιακό ειδικά για τις επιχειρήσεις είναι ότι πριν από λίγες μέρες «έκλεισαν» ισολογισμούς, ενώ άλλες χωρίς να γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν έξτρα φόρους προχώρησαν σε διανομή μερίσματος.

Οπως γίνεται αντιληπτό, ουδείς πολίτης ή επιχείρηση μπορεί να κάνει στην Ελλάδα οικονομικό προγραμματισμό. Ή διαφορετικά θα πρέπει να προβλέπει κάθε έτος έκτακτους φόρους υπέρ του Δημοσίου. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πληρώσουν:

• Φόρο εισοδήματος. Στην καλύτερη περίπτωση η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν από τα φυσικά πρόσωπα περισσότερα από 4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ θα καταβάλλουν το 2015 το ποσό των 945 εκατ. ευρώ (επίσης το 2016 θα πληρώσουν ακόμα 405 εκατ. ευρώ ως δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς).

• ΕΝΦΙΑ. Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων διατηρείται και το 2015. Ωστόσο, η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ).

• Οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα ποσά. Η κυβέρνηση θα αυξήσει κατά 30% τους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα θα πληρώσουν επιπλέον το τρέχον έτος 220 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα περαιτέρω θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω ως εξής:

α) 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%

β) 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%

γ) 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%

δ) 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%.

• Αυξημένοι θα είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε. αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Ο συντελεστής φορολογίας αυξάνεται στο 13% από 10% που είναι σήμερα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 47 εκατ. ευρώ με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτές τις μέρες.

• Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

• Από τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν και αυξημένους φόρους μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ. Το όφελος όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και κατ’ επέκταση το κόστος για τους φορολογούμενος φτάνει το 700 εκατ. ευρώ.

• Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να να καταβληθούν και 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *