19/04/2024

Αποκλίσεις στις αποκρατικοποιήσεις, προσδοκίες για συμφωνία

0

tsakalotos-maksimou-thumb-large

Για το πρωί της Τετάρτης ανανεώθηκε το ραντεβού των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, αντίστοιχα.

Η πρώτη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 11:30, ενώ το απόγευμα θα τεθούν επί τάπητος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (15:30), καθώς και θέματα Δικαιοσύνης (17:30).

Ολες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ στοχος είναι να εξεταστούν όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων, με εξαίρεση τις νέες προβλέψεις για το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα, που ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι δύο πλευρές.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι μέσα στην εβδομάδα να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι συζητήσεις προχωρούν καλύτερα απ΄ ότι υπολογιζόταν και εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί δάνειο-γέφυρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι στη συνάντηση της Τρίτης η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση της για τα «κόκκινα δάνεια», σημειώνοντας ότι θα υπάρχει ένας νόμος για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με στόχο την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων.

Οπως ανέφερε, το πνεύμα του νόμου δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργού, αλλά ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν μεσολαβήσει, έχουν οδηγήσει σε αρκετές αλλαγές.

Αποκλίσεις στις αποκρατικοποιήσεις

Νωρίτερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δύο υπουργούς και τους επικεφαλής των θεσμώς είχε τεθεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχουν ακόμη κάποιες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τη νομική υπόσταση του νέου ταμείου και κυρίως τη μετάβαση από το υφιστάμενο στο καινούργιο καθεστώς.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να μεταφερθούν σε βάθος χρόνων περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ύψους 50 δις ευρώ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να δώσει μορφή επενδυτικού fund στο νέο ταμείο και όχι χαρακτήρα απλού πωλητή, όπως είναι ο σημερινός ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι οι αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί δεν είναι αξεπέραστες και θα συζητηθούν και στην αυριανή συνάντηση των δύο πλευρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *