20/05/2024

ΑΠΑΤΗ ! 76.000 ψεύτικα e-shop με δήθεν τεράστιες εκπτώσεις σε πανάκριβα brands

0

Απάτη – μαμούθ σε Ευρώπη και ΗΠΑ από Πώς αποκαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κόσμο με θύματα περισσότερα από 800.000 άτομα.

Τρομακτική αποκάλυψη από διεθνή έρευνα ΜΜΕ όπως ο Guardian η Die Zeit και η Le Monde έφερε στο φως μια τεραστίων διαστάσεων διαδικτυακή απάτη με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Περισσότερα από 800.000 άτομα μοιράστηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών με ένα fake δίκτυο e-shop το οποίο εντοπίζεται στην Κίνα. Παρέδωσαν ακόμη ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, αλλά και emails.

Η απάτη περιλάμβανε τη δημιουργία 76.000 ψεύτικων διαδικτυακών ιστότοπων με τη δημοσιογραφική έρευνα να καταγράφει μια καλά οργανωμένη, έξυπνη τεχνολογικά επιχείρηση εξαπάτησης.

Οι εμπλεκόμενοι προγραμματιστές δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα προσφέροντας εκπτωτικά προϊόντα από εταιρείες όπως Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες premium μάρκες.

Οι fake ιστοσελίδες που ήταν σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, ιταλικά) δημιουργήθηκαν για να παρασύρουν χρήστες να δώσουν πέρα από χρηματικά ποσά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Φυσικά δεν είχαν καμία σχέση με τις εταιρείες που υποτίθεται ότι προωθούσαν, με θύματα να δηλώνουν ότι δεν έλαβαν ποτέ κανένα προϊόν.

Η απάτη φέρεται να έτρεχε από το 2015, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφονται ένα εκατομμύριο ψεύτικες παραγγελίες.

Αυτή τη στιγμή πολλά από τα e-shops έχουν κατέβει από το διαδίκτυο, όμως, σύμφωνα με την έρευνα το ένα τρίτο από αυτά, περίπου 22.500 παραμένουν ενεργά

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *