Αναπτύσσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0

Αναπτύσσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

«Αναπτύσσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και επενδύουμε, με καθαρούς και ισότιμους όρους, σε διεθνείς συνεργασίες, τελικός αποδέκτης των οποίων είναι ο ίδιος ο πολίτης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης  για την ανάπτυξη της δραστηριότητας της Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας στη Νότια Ελλάδα με επίκεντρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως αυτή εξετάστηκε κατά τη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση, στην Τρίπολη στις 4 και 5 Ιουλίου.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δωρεάν μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία προσδιορίζονται από κοινού με τους Δήμους, τα επιμελητήρια, τις αναπτυξιακές εταιρείες και όλους τους ενδιαφερόμενους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς.

Σχολιάζοντας την ανάπτυξη δραστηριότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του ταμιευτηρίου Sparkasse, το οποίο ειδικεύεται στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο του έργου, ο κ. Τατούλης τόνισε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη μεταφορά του κέντρου βάρους λήψης αποφάσεων στην περιφερειακή οικονομία, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης με κεφάλαια κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο κοινωνικής συνοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έπρεπε να παρθούν αποφάσεις υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης και σε άμεσο χρόνο, αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα τον πατερναλισμό του κεντρικού κράτους, όταν αντίστοιχα στη Γερμανία η ίδια διαδικασία διήρκησε πάνω από μια δεκαετία.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξης σε πολλούς τομείς και δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν επί ίσοις όροις με όσους το επιθυμούν στους τομείς που από κοινού θα επιλεγούν.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκε το Ινστιτούτο Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Ταμείο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, για το οποίο εκφράστηκε η άποψη από τη Γερμανική πλευρά ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ακολούθησε ξενάγηση των μελών της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης στην έκθεση Αγροτουρισμού της Επιδαύρου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά προϊόντα της Πελοποννησιακής γης.

Αναφορικά με το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διημερίδα, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η στόχευση  της Περιφέρειας είναι η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού αλλά και η αλληλεπίδραση των τουριστών με τους κατοίκους, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *