09/05/2024

Αναβολή εκδηλώσεων λόγω εθνικού πένθους και τι ακριβώς σημαίνει το Εθνικό Πένθος

0

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 60 ανθρώπους έχουν σκορπίσει θλίψη σε όλη την επικράτεια.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί για τις ανθρώπινες απώλειες και συμμετέχει στο εθνικό πένθος και ως εκ τούτου δεν θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις των επόμενων ημερών.

Τριήμερο εθνικό πένθος με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν περισσότερους από 75 νεκρούς, κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει αυτό; Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες.

Γιατί γίνεται η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια: Η έπαρση της σημαίας, σε καιρό πολέμου και από τις δύο πλευρές της στρατιωτικής αντιπαράθεσης σήμαινε την αρχή της ημέρας και η υποστολή το τέλος της μάχιμης ημέρας. Η σημαία βγαίνει πάνω από τον ιστό το βράδυ για να μην κλαπεί και ξαναμπαίνει το πρωί.

Η μεσίστια σημαία, δηλώνει ότι άρχισε η μέρα αλλά λόγω πένθους δεν συμμετέχει το στρατόπεδο σε εχθροπραξίες.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Ένας άλλος τρόπος ένδειξης πένθους είναι η ανάρτηση μαύρων κορδελών. Οι μαύρες κορδέλες μπορούν να αναρτηθούν σε προσόψεις κτιρίων, σε κεραίες αυτοκινήτων, αλλά και στην άκρη της οθόνης σε εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων.

Η τελευταία φορά που είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος ήταν τον Νοέμβριο του 2017, μετά από τις φονικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *