27/04/2024

Αλλαγές στην Κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών – Άμεση Επέμβαση των Canadair

0

Αλλαγές στην Κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών – Άμεση Επέμβαση των Canadair

Το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοινώνει Καινοτόμο Επιχειρησιακό Πλάνο για την Κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει την νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Με βάση το νέο επιχειρησιακό πλάνο, οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών θα έχουν την αυτονομία να λαμβάνουν αποφάσεις και να προβαίνουν σε ενέργειες σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλάνο.
Κεντρικά σημεία αυτής της νέας προσέγγισης περιλαμβάνουν την άμεση αντίδραση στον τόπο του πυρκαγιάς με αυξημένες δυνάμεις, την πρόληψη, τη βελτιωμένη οργάνωση των επιχειρήσεων και την αποτελεσματική κινητοποίηση των εναέριων μέσων.

Νέα Προσέγγιση στην Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών – Άμεση Επέμβαση και Εκπαίδευση Προσωπικού

Η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλα τα επίπεδα έχει ως στόχο τη μείωση των ενάρξεων πυρκαγιών και τη γρήγορη αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται, με ολιστική προσέγγιση στις μεγάλες πυρκαγιές.
Οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και οι επικεφαλής αποτελούν τη βάση  για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους, ενώ βασικό ρόλο έχουν η πρόληψη και η ετοιμότητα των δυνάμεων καθώς έχει δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.
Η διαχείριση των εναέριων μέσων προβλέπει άμεση κινητοποίηση χωρίς αναμονή της εικόνας από τον επικεφαλής αξιωματικό στο σημείο της πυρκαγιάς.

Πρόληψη και Ετοιμότητα: Κοινό Πλαίσιο Αναφοράς και Εκπαίδευση

Σημαντική έμφαση δίνεται στην πρόληψη και την ετοιμότητα των δυνάμεων πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με εκπαίδευση αξιωματικών και στελεχών, καθώς και συνεργασία με τη δασική υπηρεσία για επιμόρφωση στις δασικές πυρκαγιές.
Επίσης, προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις σε συντονισμό και ασφάλεια μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Πολεμικής Αεροπορίας και για το προσωπικό του ΕΣΚΕΔΙΚ, του Κέντρου Επιχειρήσεων και των περιφερειακών κέντρων σε όλη την επικράτεια.
Σημαντικός ρόλος δίνεται στις πραγματικές ασκήσεις στο πεδίο, που επιτρέπουν την αξιολόγηση και τη βελτίωση των πρακτικών δεξιοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *