07/05/2024

Αίτηση ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα υπέβαλε η Μαρινόπουλος

0

Αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα υπέβαλε σήμερα  την Τρίτη 28 Ιουνίου η γνωστή αλυσίδα  Σούπερ Μάρκετ  «Μαρινόπουλος Α.Ε.»,  η εκδίκαση της οποίας  αναβλήθηκε για την Παρασκευή 1η Ιουλίου.
Με την αίτηση ένταξης επιδιώκεται να προστατευθεί η εταιρία από το κύμα των διαταγών πληρωμής, των αναγκαστικών εκτελέσεων και λοιπών ενεργειών, που απειλούσαν να οδηγήσουν την εταιρία σε άμεση κατάρρευση.

Η Μαρινόπουλος Α.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, αφού απασχολεί 12.500 υπαλλήλους σε περισσότερα από 800 καταστήματα.

H αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 δεν συνεπάγεται τη διακοπή των επαφών με την Σκλαβενίτης, σημαίνει ωστόσο ότι τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία για την είσοδο του τελευταίου ως στρατηγικού επενδυτή.

Επίσης, για τις 16 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση προληπτικών μέτρων, ενώ την ίδια περίοδο πρόκειται να εκδικαστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Οι οφειλές της επιχείρησης ανέρχονται σύμφωνα με έκθεση προς το δικαστήριο, σε 3 δισ. ευρώ  και στην υπόθεση εμπλέκονται πάνω από 1.000 πιστωτές.

Έτσι, φαίνεται να παγώνουν για την ώρα τα σχέδια για τη σύσταση κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Αυτή η ενέργεια της εταιρείας αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Επίσης, αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των οφειλών στους προμηθευτές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και από κοντά τις εξελίξεις με βασικό στόχο την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία τόνιζε ότι παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών».

Η Μαρινόπουλος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα.  Από το 2012, η Μαρινόπουλος Α.Ε. κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια 100% ελληνική εταιρεία, η οποία έχει ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής της να στηρίζει στην πράξη, καθημερινά, την εθνική οικονομία, την εγχώρια αγορά και τους καταναλωτές της.
Μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31-3-2016), η Μαρινόπουλος Α.Ε. διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη  Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι σε δημιουργία νέας κοινής εταιρίας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα, προχώρησαν στις 12 Φεβρουαρίου 2016 οι όμιλοι Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τότε οι δύο εταιρίες. Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται κατ’Α αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε, το 2015, στα 325 εκατ. ευρώ περίπου.

Η εταιρία Σκλαβενίτης πάντως, φέρεται να μην έχει εγκαταλείψει το ανωτέρω σχέδιο, καθώς αυτό θα της επιτρέψει την επέκτασή της σε όλη την Ελλάδα, όμως αναμένει την επίλυση των νομικών, τεχνικών και οικονομικών

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *