Ανεβάζουν ξανά τον πήχη για το πλεόνασμα οι εταίροι. Θετική δήλωση προόδου περιμένει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Για την αποτίμηση της προόδου συνεδριάζει το Euro Working Group.
Το σήμα για την πολυπόθητη θετική δήλωση προόδου υπέρ της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου καλούνται να δώσουν οι τεχνοκράτες του Euro Working Group που συνεδριάζουν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το Euro Working Group καλείται να προβεί σε αποτίμηση της μέχρι στιγμής προόδου που έχουν καταγράψει οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group και να αποστείλει το σχετικό μήνυμα στους υπουργούς Οικονομικών τη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων που θέλουν να αυξάνονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Οι ζυμώσεις θα κορυφωθούν και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, καθώς θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.
Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση θέσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, μεγάλες είναι οι διαφωνίες που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Ανεβάζουν ξανά τον πήχη για το πλεόνασμα οι δανειστές
Ξαφνικά και παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου, το δημοσιονομικό σκέλος ακόμη δεν έχει κλείσει, με τους δανειστές να εγείρουν εκ νέου θέμα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους εταίρους να ξεχνούν την κατανόηση που είχαν επιδείξει τον περασμένο μήνα για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 – πέριξ του 1,2% με 1,5% – και να ανεβάζουν πλέον τον πήχη στο δυσθεώρητο 2%.
Με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, ένα τέτοιο σενάριο κρίνεται καταστροφικό για την κυβέρνηση, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2015, απαιτείται η λήψη μέτρων τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.
Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ
Στο 18% φαίνεται πως κλειδώνει τελικά ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που θα περιλαμβάνει η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές.
Κατά τις πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται πλέον στο σενάριο που προβλέπει ενιαίο συντελεστή 18%, υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταταχθεί σε αυτόν το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τα φάρμακα.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει για ενιαίο συντελεστή 15%-16% με εξαίρεση από αυτόν και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών και κυρίως ορισμένων τροφίμων.
Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι να καθιερωθεί ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ στο 18%.
Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνουν άμεσες μειώσεις τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα, παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα, καπνό, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.
Τα δύσκολα όμως βρίσκονται στον αντίποδα, καθώς θα πάρουν την ανιούσα οι τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού, του νερού και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, που σήμερα έχουν συντελεστή 13%.
Πηγή: 247news.gr