Έρχονται ανατιμήσεις λόγω αύξησης ΦΠΑ από 23% στο 24%

0

Ποιες ανατιμήσεις φέρνει η αύξηση ΦΠΑ στο 24%
Ανατιμήσεις σε υπηρεσίες, εστίαση ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
ΕΘΝΟΣ
Ποιες ανατιμήσεις φέρνει η αύξηση ΦΠΑ στο 24%
Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε η κυβέρνηση και φαίνεται ότι έγινε αποδεκτό από το κουαρτέτο και αυτό που μένει ανοιχτό είναι ο χρόνος εφαρμογής του.
Με την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού «κενού», το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και αποφεύγεται η αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το 13% στο 23%.
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες που υπάγονται σήμερα στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά, επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μεταξύ των αγαθών και υπηρεσιών που θα αυξηθούν είναι:
• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
• Αναψυκτικά – χυμοί.
• Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
Επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα φέρει η αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%
Επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα φέρει η αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%
• Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
• Είδη ένδυσης και υπόδησης.
• Νεόδμητα ακίνητα.
• Καύσιμα.
• Οινοπνευματώδη ποτά.
• Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
• Συνδρομητική τηλεόραση.
• Αυτοκίνητα.
• Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
• Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
• Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
• Ανθη – φυτά.
• Αποχέτευση.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε η αύξηση του συντελεστή να μετατεθεί χρονικά. Δηλαδή η αναπροσαρμογή του συντελεστή στο 24% να πραγματοποιηθεί το 2017 ή το 2018. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το αν θα έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016 και εάν οι πιστωτές της χώρας δεχτούν να μην υπάρξουν μέτρα αντικατάστασης του καταργημένου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ιδιαίτερα φιλόδοξο τον στόχο για αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του συντελεστή ΦΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι το μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι πλέον ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, διότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.
Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% (με προοπτική να ανέλθει στο 24%) έναντι 21,5% στην ΕΕ και 20,5% στην Ευρωζώνη.
Χαριστική βολή
«Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της ανέχειας που βιώνουν οι καταναλωτές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων και δυστυχώς αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που, όσο και αν το θέλουν, θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ.
«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά εισπρακτικά μέτρα. Αντίθετα, μάλιστα η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και η μείωση της φορολογίας συνθέτουν το μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση» τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *