25/04/2024

Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και προαστιακό σιδηρόδρομο

2

Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Μία «έξυπνη» κάρτα στο μέγεθος της τηλεκάρτας θα αντικαταστήσει μέχρι το 2016 το χάρτινο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Σύστημα Αυτόματης Συλλογής Κομίστρου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, αξίας 77 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – LG CNS.

Το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου θα εξυπηρετεί το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και προαστιακό σιδηρόδρομο).

Στους σταθμούς του Μετρό, στις αποβάθρες θα εγκατασταθούν μπάρες που θα ανοίγουν μόνο εφόσον οι πολίτες επικυρώνουν την ηλεκτρονική κάρτα που θα έχουν στη κατοχή τους.

Στα λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ θα τοποθετηθούν ελεγχόμενες πύλες που ονομάζονται τουρνικέ. Είναι εκείνο το σύστημα με τις περιστρεφόμενες σιδερένιες μπάρες. Με το πέρασμα της κάρτας πάνω στο μηχάνημα θα επιτρέπεται η είσοδος στο σύστημα συγκοινωνιών για την μετακίνηση του επιβάτη.

Οι κάρτες θα επικοινωνούν με ένα ασύρματο πρωτόκολλο με τα επικυρωτικά μηχανήματα που θα βρίσκονται μέσα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και στις πύλες εισόδου – εξόδου του μετρό. Με βάση το σχεδιασμό, θα υποστηρίζονται δύο τύποι ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η επικύρωση των οποίων θα γίνεται εξ αποστάσεως, χωρίς ο επιβάτης να χρειάζεται να εισαγάγει την κάρτα του στο μηχάνημα.

Ο πρώτος τύπος θα αντικαταστήσει τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και ο δεύτερος τις δεσμίδες εισιτηρίων. Θα υπάρξει όμως ένα μεταβατικό στάδιο κάποιων μηνών μέχρι να εκπαιδευτεί ο κόσμος, όπου θα λειτουργεί και το συμβατικό σύστημα.

Η επικύρωση των καρτών θα είναι υποχρεωτική σε κάθε επιβίβαση και στα σιδηροδρομικά μέσα (μετρό, Προαστιακός), αλλά και κατά την έξοδο του επιβάτη.

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και προαστιακό σιδηρόδρομο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *