Ο Tanitoluwa Adewumi που ζει πλέον μόνιμα στο Μανχάταν διαγωνίστηκε στο μαθητικό πρωτάθλημα σκακιού της Νέας Υόρκης καταφέρνοντας να νικήσει πάρα πολλά παιδιά που ασχολούνται εντατικά με το άθλημα, παρακολουθώντας μάλιστα και ιδαίτερα μαθήματα σε τακτική βάση.

Ο μικρος Tanitoluwa – ή Tani όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του – λατρεύει την ασπρόμαυρη σκακιέρα και έμαθε μόνος του να παίζει σκάκι μόλις έναν χρόνο πριν, παρόλα αυτά κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση στο μαθητική πρωτάθλημα ολόκληρης της Νέας Υόρκης, αφήνοντας τους πάντες άφωνους με τις καταπληκτικές του επιδόσεις.

Ο Tani, μετά την κατάκτηση του τίτλου του, δήλωσε πως πλέον έχει δύο μεγάλα όνειρα στη ζωή του: Να γίνει ο πιο νέος πρωταθλητής του κόσμου στο σκάκι και να καταφέρει να κερδίσει για την οικογένεια του μόνιμη άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο μικρος Tanitoluwa – ή Tani όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του – λατρεύει την ασπρόμαυρη σκακιέρα και έμαθε μόνος του να παίζει σκάκι μόλις έναν χρόνο πριν, παρόλα αυτά κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση στο μαθητική πρωτάθλημα ολόκληρης της Νέας Υόρκης.

Τα μέλη της οικογένειας Adewumi, που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και την ζωή τους στη Νιγηρία φοβούμενοι ότι θα γίνουν στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Ηaram, λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και ζουν στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Mε τον Tani να αναπτύσσει μία απίστευτη κλίση προς το σκάκι η μητέρα του τον έγραψε σε μία τοπική λέσχη όπου ξεχώρισε αμέσως εξαιτίας του μεγάλου του χαρίσματος σε ό,τι είχε να κάνει με τα ξύλινα πιόνια. Μάλιστα, οι υπάλληλοι της λέσχης συμφώνησαν από κοινού να μην δέχονται χρήματα για τα δίδακτρα του 8χρονου λόγω της πενιχρής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του.

Ο δάσκαλος του, Shawn Martinez, μιλώντας στους New York Times για την επιτυχία του μαθητή του, δήλωσε «Έχει τόσο μεγάλο και βαθύ κίνητρο που σε εκπλήσσει συνεχώς. Λύνει δέκα φορές περισσότερα σκακιστικά προβλήματα από τον μέσο μαθητή σκακιού. Θέλει να γίνει ο καλύτερος όλος. Μέσα σε έναν χρόνο να καταφέρει κάποιος να φτάσει σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά μόνος του, χωρίς οικογενειακό υπόβαθρο και χωρίς την στήριξη της οικογένειας του, πραγματικά δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου,» είπε.

Μάλιστα, οι υπάλληλοι της λέσχης συμφώνησαν από κοινού να μην δέχονται χρήματα για τα δίδακτρα του 8χρονου λόγω της πενιχρής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του.

Το ίδιο το παιδί, που θα διαγωνιστεί ξανά τον Μάιο για τον τίτλο του πρωταθλητική σκακιού σε ολόκληρες της Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δηλώνει πως στην καρδιά του «αισθάνεται 100% Αμερικάνος» και ελπίζει η οικογένεια του να καταφέρει να κερδίσει την άδεια παραμονής στην ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για εκείνους τον ερχόμενο Αύγουστο.