27/07/2024

Τα μεταναστευτικά πουλιά θύματα λαθροθηρίας στη Ζάκυνθο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

0

Τα μεταναστευτικά πουλιά θύμα λαθροθηρίας στη Ζάκυνθο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Τα μεταναστευτικά πουλιά θύμα λαθροθηρίας στη Ζάκυνθο και σε άλλες χώρες της ΕυρώπηςΣτο στόχαστρο των λαθροθήρων βρίσκονται χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, τα οποία σταθμεύουν στο Ιόνιο έχοντας ξεκινήσει το μακρύ τους ταξίδι από την Αφρική για τη βόρεια Ευρώπη, ώστε να αναπαραχθούν. Οπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κύριο στόχο των παράνομων κυνηγών αποτελούν τα τρυγόνια που από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Απριλίου επισκέπτονται κατά χιλιάδες τη Ζάκυνθο. Το κυριότερο πρόβλημα, σύμφωνα τόσο με το δασαρχείο Ζακύνθου αλλά και με κατοίκους της περιοχής, εντοπίζεται στον Νότο του νησιού, στο Κερί και το Βασιλικό. Εκεί κάθε χρόνο, κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης μετανάστευσης, λαθροθήρες ενοικιάζουν τα λεγόμενα «πόστα», θέσεις για κυνήγι που θυμίζουν πρόχειρα στρατιωτικά φυλάκια, οι οποίες, όπως αναφέρει η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη Πολιτικής της Ορνιθολογικής, κοστίζουν από 500 έως και 3.000 ευρώ για δύο εβδομάδες. «Πρόβλημα υπάρχει σε όλο το νησί. Από την πλευρά μας προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες, να το αντιμετωπίσουμε με μπλόκα στους δρόμους και σε συνεργασία με την Αστυνομία», λέει ο Δημήτρης Σκαλτσογιάννης, αναπληρωτής διευθυντής στο δασαρχείο Ζακύνθου. Οσο για τα «πόστα», ο Δ. Σκαλτσογιάννης αναφέρει πως δεν εντοπίζονται μόνο μέσα σε δασικές εκτάσεις, αλλά και σε κτήματα τα οποία ενοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες στους λαθροθήρες έναντι τιμήματος. Μάλιστα, κάποιοι, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, κυνηγούν ακόμη και από τις ταράτσες των σπιτιών τους.

«Εκτός από τους ντόπιους κυνηγούς, την περίοδο που μας επισκέπτονται τα τρυγόνια έρχονται και κυνηγοί από την Πελοπόννησο αλλά και από την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ίδιοι οι λαθροθήρες παραδέχονται πως τα θηράματα έχουν πλέον μειωθεί εξαιτίας της παράνομης θήρας, γι’ αυτό και δεν υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, πολλοί επιμένουν να συνεχίζουν χωρίς να υπολογίζουν απολύτως τίποτα. Φανταστείτε ότι τα τρυγόνια που έρχονται στο νησί είναι τόσο εξαντλημένα και αδυνατισμένα από το ταξίδι τους που δεν υπάρχει λόγος να τα σκοτώσει κάποιος για το κρέας τους», περιγράφει ο Δημήτρης Γαρδέλης, κάτοικος και εκπαιδευτικός στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς. «Από την πλευρά μας, προσπαθούμε ως εκπαιδευτικοί να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία και στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους, μέσω των εκδηλώσεων και των παρουσιάσεων που διοργανώνουμε στο ΚΠΕ, όμως κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο», συμπληρώνει ο Δ. Γαρδέλης.

Μείωση κατά 70%

Το κυνήγι κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση, κάτι που μέχρι και σήμερα θεωρείται «παράδοση», έχει απαγορευθεί από το 1985. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ορνιθολογική Εταιρεία, στη Ζάκυνθο υπολογίζεται πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή «στήνονται» περίπου 300 ενεργά πόστα, στο καθένα από τα οποία κυνηγούν, κατά μέσο όρο, δύο άτομα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης, μέσα σε περίπου 10 ημέρες θανατώνονται στο νησί περί τα 30.000 πουλιά, των οποίων τα αποθέματα λίπους και μυϊκής μάζας έχουν εξαντληθεί ύστερα από ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων. Στην Ελλάδα αναπαράγονται 10.000-30.000 ζευγάρια τρυγονιών, ενώ πολύ περισσότερα επισκέπτονται τη χώρα μας κατά τη μετανάστευση. Υπολογίζεται πως ο πληθυσμός του είδους στην Ευρώπη έχει υποστεί μείωση της τάξης του 70%.

«Οταν ξεκινά η περίοδος που έρχονται τα τρυγόνια, γίνεται… πόλεμος, καθώς ακούγονται παντού πυροβολισμοί. Αυτό που συμβαίνει είναι εγκληματικό. Αν και οι περιπολίες έχουν αυξηθεί, το φαινόμενο της λαθροθηρίας συνεχίζεται και πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψει πλέον να υπάρχει η κοινωνική κάλυψη για μια παρανομία που δικαιολογείται ως “παράδοση ετών”», σχολιάζει o Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ιδρυμα Ζακύνθου.

Πηγή: realnews.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *