20/05/2024

Τα έξυπνα γυαλιά που βοηθούν τους τυφλούς να βλέπουν

0

Τα έξυπνα γυαλιά που βοηθούν τους τυφλούς να βλέπουν

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Ένα μοναδικό ζευγάρι γυαλιά θα μπορεί να μεταφράζει τις οπτικές πληροφορίες σε εικόνες που θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν όσοι έχουν στερηθεί την όρασή τους.
Αρκετά άτομα με αναπηρία στην όραση έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ως ένα βαθμό το φως και την κίνηση. Τα πρωτοποριακά γυαλιά που δημιούργησε ο Stephen Hicks από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποτελούν μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η απειροελάχιστη ικανότητα όρασης.
Τα γυαλιά χρησιμοποιούν μια κάμερα και έναν προβολέα υπέρυθρης ακτινοβολίας, τα οποία θα ανιχνεύουν την απόσταση στην οποία βρίσκονται τα αντικείμενα. Παράλληλα, τα γυαλιά είναι εξοπλισμένα με ένα γυροσκόπιο, μια πυξίδα και ένα GPS ώστε να μπορεί το άτομο να προσανατολιστεί.
Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το περιβάλλον θα μεταφράζονται σε εικόνες που θα προβάλλονται σε διαφανείς οθόνες και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Για παράδειγμα, τα αντικείμενα θα προβάλλονται πιο φωτεινά όταν το φόντο είναι σκούρο και η απόσταση από κάποιο εμπόδιο θα αποτυπώνεται με διαφορετική φωτεινότητα.
Πηγή: onmed.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *