23/06/2024

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων

0

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων Μια ακόμα φορολογική στρέβλωση με τους νόμους εξπρές του 2010 εντοπίζουν οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα τις διατάξεις του νόμου 3842/10 με τον οποίο κλήθηκαν οι κληρονόμοι απαλλοτριωμένων ακινήτων, να καταβάλλουν άμεσα μέσα στο 2011, το φόρο κληρονομιάς ακόμα κι αν δεν είχαν εισπράξει την αποζημίωση της απαλλοτρίωσης. Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως αυτές οι διατάξεις του νόμου 3842/2010 που ανέτρεψαν το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1923 για την φορολόγηση των κληρονόμων ακινήτου που βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης, είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος.

Το νομοθετικό πλαίσιο του 1923 που ίσχυε έως το 2010 προέβλεπε ότι τα ακίνητα που κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα φορολογούνται το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης ή κατά το χρόνο άρσης της απαλλοτριώσεις τους.

Όμως ο επίμαχος νόμος 3842/2010 αφού κατάργησε το έως τότε νομοθετικό πλαίσιο προέβλεψε ότι μέσα σε ένα έτος από την ψήφιση του νόμου (δηλαδή μέσα στο 2011) όσοι κληρονόμησαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Η επίμαχη ρύθμιση τέθηκε σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για να μην έχουν οι φορολογούμενοι εκκρεμότητες.

Το Β΄ Τμήμα με την υπ’ αριθμ. 4447/2014 απόφασή του παρέπεμψε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *