Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Spread the love

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ο νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εξελέγη κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος και έλαβε το σύνολο των 1405 έγκυρων ψήφων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την έδωσε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν.

Ο Γιλιντιρίμ στην ομιλία του τόνισε ότι η μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα, την οποία ζητάει επίμονα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί «προτεραιότητα» για την Τουρκία.

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε από αυτή τη σημερινή ντε φάκτο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση» αλλάζοντας το Σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό καθεστώς, δήλωσε.

«Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα», πρόσθεσε ο νέος αρχηγός του AKP.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, 60 ετών και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική, έδειξε στην ομιλία του την πίστη του προς τον μέντορά του, χαρακτηρίζοντάς τον  «αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας» και «άνθρωπο του λαού», υπό τις επανειλημμένες επευφυημίες των μελών του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα αθλητισμού της πρωτεύουσας.

Παράλληλα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βάλει τέλος στη «σύγχυση» για τη μεταναστευτική πολιτική της και πως η Τουρκία έχει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτήν.

Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει, ίσως και απόψε, στον Γιλντιρίμ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρότι θεωρητικά την εντολή μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.