26/05/2024

Αυτά είναι τα μέτρα για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές

0

Μπαράζ μέτρων στήριξης όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές των περασμένων ημερών ανακοίνωσαν χθες τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Πιο αναλυτικά μέτρα τα βασικά μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί, έως τώρα έχουν ως  εξής:

1. Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ

Στόχος η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τη βοήθεια αυτή ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί πως θα διατεθεί το ποσό αυτό υπέρ των πληγέντων.

2. Φορολογικά μέτρα για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη ΔΟΥ Παλλήνης και στη ΔΟΥ Ελευσίνας

Προωθούνται  από το Υπουργείο Οικονομικών διατάξεις οι οποίες θα αφορούν:

– Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018.

– Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018, η δεύτερη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, η τρίτη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και η τέταρτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,

– Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018.

– Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί  έως και 31 Οκτωβρίου 2018, η 2η  δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και η τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

– Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018 (σ.σ. αντί για 31 Ιουλίου), με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

– Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018.

– Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.

– Αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της.

– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους, κατά το οποίο επήλθε η καταστροφή, για τα ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες πλήττονται από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

3. Συγκέντρωση ειδών ανάγκης

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. Η συγκέντρωση γίνεται στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα  (δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού). Πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Ακολουθεί λίστα ειδών πρώτης ανάγκης:

· Εμφιαλωμένα νερά

· Χυμούς

· Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)

· Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ

4. Καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων: Προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά πολίτες μπορούν να απευθυνθούν  στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292.

5. Banner με χρηστικές πληροφορίες στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής

Στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής (http://www.patt.gov.gr/site/)   λειτουργεί συγκεκριμένος χώρος (banner) υπό τον τίτλο “Χρήσιμες Πληροφορίες για τις μεγάλες πυρκαγιές στις 23/7/18”, όπου παρέχονται χρηστικές πληροφορίες και ο οποίος επικαιροποιείται συστηματικά.

6. Παροχή κλινών: Για τις ανάγκες στέγασης των πληγέντων είναι διαθέσιμες άμεσα 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα “E” και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι. Το μέτρο ανακοινώθηκε από το Υπ. Εργασίας.

7. Παροχή τροφής: Για τις ανάγκες σίτισης των πληγέντων στάλθηκαν 120 μερίδες γευμάτων στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας, όπου βρίσκονται πυρόπληκτοι. Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Περιφέρειας και των Δήμων θα σταλούν και άλλα γεύματα όπου είναι αναγκαίο.

8. Ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων: Κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ, με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, μεταβαίνουν στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας και στο γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων όπου επίσης βρίσκονται πυρόπληκτοι.

9. Μέτρα από τις τράπεζες

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσε τις ακόλουθες παρεμβάσεις :

– Υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

– Αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα  6-12 μηνών.

– Αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

– Εισήγηση για τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

– Διερεύνηση της δυνατότητας για περαιτέρω οικονομική συνδρομή για την ανασυγκρότηση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών των πληγεισών περιοχών (σχολεία, γηροκομεία, πάρκα, κ.λπ.), καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής,  ενώ τα κατ’ ιδίαν μέλη της θα προχωρήσουν άμεσα στην παροχή νοσοκομειακού υλικού, τροφίμων και στέγασης των πληγέντων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *