20/06/2024

Έρχεται αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος

0

Προς αύξηση οδεύουν τα πράσινα τιμολόγια του Ιουνίου, σύμφωνα με τα μηνύματα που στέλνει μέχρι στιγμής η χονδρεμπορική αγορά, η οποία κινείται ανοδικά.

Εκτόξευση στις χρεώσεις των “πράσινων” τιμολογίων ρεύματος έως και 35% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον επόμενο μήνα.

Η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς για τον Μάιο κυμαίνεται στα 78,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που προμηνύει αυξήσεις στις τελικές χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων για τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής του προηγούμενου μήνα συνιστά μία εκ των παραμέτρων στο μηχανισμό διακύμανσης βάσει του οποίου προκύπτουν οι τελικές τιμές κάθε μήνα. Επιπρόσθετα, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν και από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο, ωστόσο ακόμη κι αν επιλέξουν πιο «επεκτακτικές» εκπτωτικές πολιτικές, οι τελικές χρεώσεις θα είναι πιο ανεβασμένες τον Ιούνιο σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταβολή του τοπίου στην λιανική αγορά ρεύματος, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί κάτω από το 50% τον Απρίλιο.

Ταυτόχρονα σε ότι αφορά τα μερίδια ανά επίπεδο τάσης, δεν παρουσιάζονται ανακατατάξεις, με τη Mytilineos να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στην Υψηλή Τάση από τον Ιανουάριο και να κερδίζει έδαφος στη Μέση Τάση. Ειδικότερα, το ποσοστό της εταιρείας στη ΥΤ βρέθηκε στο 34,8% και ακολουθεί η ΔΕΗ με 29% και ο Ήρων με 23,5%. Σημειώνεται ότι και οι τρεις εταιρείες σημείωσαν μικρή υποχώρηση. Αντίθετα, η Elpedison κατέγραψε αύξηση 1,7%, στο 10,6%.

Στη Μέση Τάση, η ΔΕΗ διατηρεί το 32,1%, ακολουθούμενη από τη Mytilineos με 19,1% και τον Ήρωνα με 17,8%.

Σε ότι αφορά τα μερίδια εκπροσώπων φορτίου στη Χαμηλή Τάση, διαμορφώθηκαν και τον Απρίλιο χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *