22/11/2024

Προετοιμάζεται η πέμπτη γενιά στην κινητή τηλεφωνία – πως θα είναι η 5G

0

Σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου πρόκειται να επιδοθούν άμεσα οι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αλλά και οι αρμόδιες αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να προλάβουν να δημιουργήσουν το τεχνικό πρότυπο αναφορικά με το πώς θα λειτουργεί η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας, γνωστό και ως 5G.
«Πρόκειται για μία εντελώς νέα αρχιτεκτονική δικτύου» επισημαίνει μιλώντας στο cnn.gr, ο Φιλ Τουίστ, αντιπρόεδρος της Nokia Networks με τομέα ευθύνης το μάρκετινγκ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. «Και o στόχος που έχει τεθεί για χρόνο απόκρισης (latency) της τάξεως του 1 milisecond (ms) είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί” σπεύδει να προσθέσει το στέλεχος της Nokia, τον οποίο συναντήσαμε κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη.
Η διαμόρφωση των τεχνικών προδιαγραφών για το 5G πρακτικά ξεκινά τον Απρίλιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 ώστε να είναι εφικτό να ξεκινήσει το 2020 η εμπορική λειτουργία ενός δικτύου 5G. Οι Ιάπωνες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το καλοκαίρι του 2020, οι οποίοι θα είναι οι πιο τεχνολογικά καινοτόμοι, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να είναι η πρώτη περιοχή όπου το 5G θα είναι διαθέσιμο και ένα καλό ντεμπούτο θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού του 2020 οπότε και είναι προγραμματισμένη η τελική φάση του Euro 2020, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.
«Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι η ολοκλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών θα είχε γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 και η εμπορική διάθεση θα ξεκινούσε το 2021. Όμως, η πίεση που υπήρξε είχε ως αποτέλεσμα να έρθει πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα» σημειώνει ο Έρικ Ντάλμαν, ειδικός σε θέμα τεχνολογιών ραδιοπρόσβασης στην Ericsson και από τους ανθρώπους που ασχολούνται ιδιαίτερα με το 5G στον σουηδικό κολοσσό.
Το ερώτημα είναι αν θα προλάβουν; «Είναι εφικτό αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις» υποστηρίζει ο κ. Ντάλμαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν αρκετούς συμβιβασμούς. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να το κάνουμε καλά και να δει ο καταναλωτής ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με τις υφιστάμενες γενιές» επισημαίνει το στέλεχος της σουηδικής εταιρείας.
Τρία είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν το 5G σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Το πρώτο είναι οι υψηλότερες ταχύτητες. Ο αρχικός στόχος ήταν τα 10 Gbps (σ.σ. το 4G μπορεί να φθάσει θεωρητικά έως το 1 Gbps) αλλά πλέον βλέπουμε να γίνεται λόγος για 20 – 25 Gbps, καθώς αυτές είναι οι ταχύτητες που επιτυγχάνονται στις δοκιμές και αυτές που επιδεικνύονταν στη Βαρκελώνη.
Το δεύτερο στοιχείο είναι να μπορούν ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την ίδια κεραία ή σταθμό βάσης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό κεραιοσύστημα, το οποίο, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα είναι πολύ πιο «έξυπνο» αλλά και μικρότερο σε μέγεθος.
Το τρίτο είναι ο χρόνος απόκρισης που πρέπει να φθάνει το 1 ms, όταν στο 4G είναι στα 40 ms και στο 3G είναι στα 100 ms. Ο χαμηλότερος χρόνος απόκρισης σημαίνει καλύτερη εμπειρία και δυνατότητα να παρέχονται διαφορετικού τύπου και προηγμένες υπηρεσίες. Αν και όπως σημειώνει ο κ. Τουίστ, πολλές υπηρεσίες δεν χρειάζονται τόσο χαμηλό χρόνο απόκρισης αλλά πολύ υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης. Ή το αντίστροφο.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές συχνότητες για τη λειτουργία των δικτύων 5G, καθώς, όπως αναφέρουν τα στελέχη της Nokia και της Ericsson, εξετάζονται διάφορες εκδοχές, όπως είναι για παράδειγμα, το φάσμα στα 700 MHz, στα 4 GHz ή στα 28 GHz. «Το κρίσιμο συνέδριο είναι το World Radio Council του 2019, οπότε εκεί αναμένεται να αποφασιστεί ποιες περιοχές συχνοτήτων θα χρησιμοποιηθούν. Αλλά με δεδομένες τις απαιτήσεις που έχει το 5G χρειάζεται να κινηθούμε σε μία φασματική περιοχή που να μπορεί να δώσει αρκετά ευρύ φάσμα» υποστηρίζει ο κ. Τουίστ.
Η επιλογή των συχνοτήτων έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς στην ΕΕ γίνεται λόγος για δημοπράτηση από τα κράτη – μέλη συχνοτήτων στα 700 MHz, οι οποίες θα «απελευθερωθούν» κατά την επόμενη φάση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Οι συχνότητες αυτές είναι το αποκαλούμενο Ψηφιακό Μέρισμα 2 και τουλάχιστον όσον αφορά στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να εκχωρηθούν μέσα στην επόμενη τριετία.
Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Τουίστ, το 4G έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του. «Οι ταχύτητες που προσφέρει μπορεί να φθάσουν στα 3 ή ακόμη και στα 5 Gbps” δηλώνει το στέλεχος της Nokia, προσθέτοντας πως θα χρησιμοποιούμε το 4G για πολλά χρόνια ακόμη.
Πηγή: cnn.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *