Με την λίστα των πιο ισχυρών ανδρών της πολιτικής σκηνής αποχαιρετούν οι Financial Times το 2014.
Σε αυτήν την λίστα βρίσκονται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και ο Αιγύπτιος Φατάχ Αλ Σίσι.
Η βρετανική εφημερίδα συνοδεύει την λίστα με ένα άρθρο του δημοσιογράφου Φίλιπ Στίβενς, ο οποίος τονίζει ότι ζούμε στην εποχή των ισχυρών ανδρών της πολιτικής, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι απαραίτητα αυταρχικοί. Ενδεικτικά αναφέρει πως υπάρχουν και οι πιο φιλελεύθερες και δημοκρατικές φιγούρες όπως ο Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία και ο Σίνζο Άμπε στην Ιαπωνία, οι οποίοι δεν θέλουν να σαμποτάρουν τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη στις χώρες τους.
«Μερικοί θα προσέθεταν σε αυτόν τον κατάλογο και τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Παρά τις διαφορές τους, ο τελευταίος νιώθει πιο άνετα με τον Πούτιν παρά με τους φιλελεύθερους της Ευρώπης. Οι ισχυροί άνδρες προτιμούν τον ανταγωνισμό από τη συνεργασία ως τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Είναι μάλλον εθνικιστές παρά διεθνιστές. Και στην περίπτωση της Κίνας και της Ρωσίας, είναι ανερυθρίαστα αναθεωρητές».
«Ο Ερντογάν μπορεί να ήταν όλο χαμόγελα όταν δέχθηκε τον Πούτιν στην Άγκυρα, αλλά η Τουρκία αποτελεί ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ. Η φιλοδοξία του Άμπε να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική ισχύ της Ιαπωνίας αποσκοπεί στην αντίκρουση της Κίνας. Οι μεθοριακές διαμάχες με το Πεκίνο στα Ιμαλάια οδηγούν τον Μόντι να αναζητεί πιο θερμές σχέσεις με τις ΗΠΑ», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος.
Ο ίδιος, πάντως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται ήδη σε υποχώρηση.