Ο όρος αποτρίχωση σημαίνει απομάκρυνση της ανεπιθυμήτης τριχοφυίας. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια η σκέψη της αποτρίχωσης βασάνιζε σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες και μία μικρή μερίδα ανδρών, όπως ήταν οι αθλητές. Υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι, μερικές από τις οποίες αναφέρονται από την εποχή της Κλεοπάτρας, η οποία λένε ότι εφάρμοζε την αποτρίχωση με χαλάουα. Στη συνέχεια θα διαχωρίσουμε τις μεθόδους αποτρίχωσης για τις γυναίκες, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, σε προσωρινές και μόνιμες.
Προσωρινές μέθοδοι αποτρίχωσης: Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν όλες εκείνες οι μέθοδοι που απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυία για μικρό χρονικό διάστημα και οι τρίχες επανεμφανίζονται από πολύ γρήγορα, όπως είναι για παράδειγμα η επόμενη μέρα, μέχρι και μετά από μερικές εβδομάδες (2-4).
Ξύρισμα – κόψιμο: αποτελεί μία ευρύτατα χρησιμοποιούμενη μέθοδο και θεωρητικά οικονομική. Παρόλα αυτά δεν είναι, γιατί δεν προκαλεί μείωση της τριχοφυίας, με αποτέλεσμα όποιος την εφαρμόζει, να την κάνει σχεδόν για μια ζωή. Εφαρμόζεται κυρίως σε περιοχές όπως τα πόδια, το μπικίνι, οι μασχαλιαίες πτυχές (μασχάλες), αλλά και άλλα σημεία, όπως το πρόσωπο. Στο πρόσωπο οι γυναίκες συνήθως το αποφεύγουν, γιατί το έχουν συνδέσει με την ανδρική τριχοφυία. Παρόλα αυτά γυναίκες χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, μεγαλύτερης ηλικίας, που μένουν συνήθως σε απομονωμένες και δύσβατες περιοχές και χωριά, εξακολουθούν να το κάνουν.
Στην περίπτωση του ξυρίσματος, επειδή η τρίχα κόβεται, θα κάνει την εμφάνισή της, την επόμενη μέρα ή μέχρι και την τρίτη μέρα από την εφαρμογή. Το ξύρισμα συνήθως ερεθίζει το δέρμα, γιατί αφαιρεί επιφανειακά κύτταρα από την επιδερμίδα και προκαλεί κοψίματα, ενώ όταν μεγαλώνουν οι τρίχες προκαλεί φαγούρα και οι τρίχες δίνουν την αίσθηση ότι είναι άγριες και δυνατές. Δεν συνιστάται.
Αποτριχωτική κρέμα: και στην περίπτωση αυτή έχουμε κόψιμο – χημική αποσύνθεση – της τρίχας, παρόμοια με του ξυραφιού. Ίσως με την κρέμα να καθυστερεί να επανεμφανιστεί η τρίχα για 1-2 μέρες, επειδή κόβεται πιο βαθειά. Πρόκειται για εξευγενισμένη μορφή ξυρίσματος, που προορίζεται για γυναίκες. Παρόλα αυτά η χημική σύνθεση των αποτριχωτικών κρεμών είναι τέτοια, που αφού έχουν τη δυνατότητα να «διαλύσουν» την τρίχα, φανταστείτε τι βλάβη – έγκαυμα, προκαλούν στο δέρμα. Για αυτό λοιπόν και η συγκεκριμένη μέθοδος αποτρίχωσης, αντεδείκνυται.
Τσιμπιδάκι: πρόκειται για ξερίζωμα – τράβηγμα της τρίχας. Εφαρμόζεται σε περιοχές όπως τα φρύδια, αλλά πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν και σε περιοχές όπως το άνω χείλος – μουστάκι, στο πηγούνι ή ακόμα και στις μασχάλες. Είναι επώδυνη μέθοδος, που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, υπεραιμία ανάλογα με την ευαισθησία της κάθε επιδερμίδας και ανάλογα με την επιφάνεια που αποτριχώθηκε. Η διάρκεια της αποτρίχωσης με τη μέθοδο του τραβήγματος, όπως είναι το τσιμπιδάκι έχει διάρκεια 2 – 4 εβδομάδες. Το μεγάλο μειονέκτημα με το τσιμπιδάκι είναι ότι εφόσον εφαρμοστεί σε περιοχές ορμονοεξαρτώμενες – ορμονοευαίσθητες, το πιο πιθανό είναι ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δυναμώσουν και θα πληθύνουν οι τρίχες, οπότε και θα χρειαστεί να εφαρμοστεί μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης.
Κλωστή: πολύ συνηθισμένη μέθοδος αποτρίχωσης είναι το τράβηγμα με κλωστή, που έχει καταγωγή από ανατολικές χώρες, όπως π.χ. Ινδία, που μη διαθέτοντας παλιότερα άλλα μέσα χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο. Συνήθως εφαρμόζεται σε κομμωτήρια ή χώρους περιποιήσης άκρων (μανικιούρ-πεντικιούρ) και σπανιότερα σε ινστιτούτα αισθητικής. Λειτουργεί όμοια με το τσιμπιδάκι, με τη μόνη διαφορά του ότι δεν είναι το ίδιο επώδυνη. Παρόλα αυτά αν εφαρμοστεί σε περιοχές, όπως το πηγούνι, σίγουρα θα δυναμώσει την τριχοφυία.
Κερί – χαλάουα: πρόκειται για μεθόδους τραβήγματος της τρίχας, που εφαρμόζονται σε μεγαλύτερες επιφάνειες από αυτές που πιάνει, π.χ. το τσιμπιδάκι, όπως τα πόδια, το μπικίνι, η ανδρική πλάτη, κ.α. Παλιότερα γινόταν ευρύτατη χρήση της χαλάουας, η οποία ουσιαστικά αποτελούσε ένα πηχτό σιρόπι – καραμέλα, που κολλούσε στο δέρμα και εγκλωβίζοντας το επιφανειακό άκρο – στέλεχος της τρίχας, την αφαιρούσε, όταν αποκολλούσαμε το υλικό από το δέρμα. Εξέλιξη της χαλάουας, η οποία περιγράφεται από την εποχή της Κλεοπάτρας, είναι το κερί, είτε ζεστό είτε ψυχρό, το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, μόνο που είναι πολύ πιο καθαρή μέθοδος αποτρίχωσης.
Μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα σημεία του σώματος, από το πρόσωπο, τον κορμό, τα πόδια, το μπικίνι. Είναι επώδυνη διαδικασία, αλλά είναι πολύ πρακτική και γρήγορη, γιατί μπορεί να αποτριχωθούν μεγάλες επιφάνειες, όπως π.χ. τα πόδια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, που θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να επανέλθει και το άτομο πρέπει να προσέχει την έκθεσή του στον ήλιο και την επαφή του με τη θάλασσα και το νερό. Δεν είναι μόνιμη μέθοδος αποτρίχωσης, παρόλο που σε μερικά άτομα η χρόνια εφαρμογή εξασθενεί και αραιώνει την τριχοφυία. Αυτό όμως εξαρτάται κυρίως από το ορμονικό προφίλ του ατόμου, την κληρονομικότητα, την ηλικία. Η επανεμφάνιση της τρίχας γίνεται μετά από 15 μέρες – 1 μήνα.
Μόνιμες μέθοδοι αποτρίχωσης είναι αυτές οι μέθοδοι που έχουν σαν στόχο να μειώσουν και να εξαλείψουν σταδιακά την ανεπιθύμητη τριχοφυία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αποτριχώσεις που χρησιμοποιούν ένζυμα, ηλεκτρισμό ή φως σαν δραστικό στοιχείο για την καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων της ρίζας της τρίχας.
Ενζυμική αποτρίχωση ή βιολογική: πρόκειται για μια αρκετά ξεπερασμένη μέθοδο αποτρίχωσης, γιατί τα αποτελέσματά της είναι ορατά πάρα πολύ αργά. Αφού αποτριχωθεί το δέρμα, συνήθως με κερί, εφαρμόζονται με διάφορες μεθόδους, π.χ. επάλειψη ή ιοντοφόρεση, ειδικές κρέμες ή οροί με πρωτεολυτικά ένζυμα, όπως η παπαΐνη, η χυμοθρυψίνη και άλλα, τα οποία έχουν σαν στόχο την καταστροφή της ρίζας της τρίχας. Σπάνια θα τη συναντήσετε τώρα πια σε ινστιτούτα αισθητικής, ενώ η χρήση κρεμών για μετά την αποτρίχωση είναι πιο συχνή. Αυτές οι κρέμες έχουν ένζυμα και στοχεύουν στην εξάλειψη της τριχοφυίας.
Ηλεκτρική αποτρίχωση (ή ριζική ή ηλεκροθερμόλυση ή ηλεκτρόλυση): πρόκειται για μια από τις πιο παλιές και αποτελεσματικές μεθόδους αποτρίχωσης. Εφαρμόζεται καλύτερα σε ευδιάκριτες εντοπισμένες τρίχες, π.χ. στο πηγούνι και είναι η μοναδική αποτελεσματική μέθοδος εξάλειψης των τριχών που δεν έχουν μελανίνη, δηλαδή των άσπρων και των ξανθών. Η εφαρμογή της είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να γίνει πιο υποφερτή, αν το άτομο χρησιμοποιήσει κάποια αναισθητική κρέμα με ξυλοκαΐνη, λίγα λεπτά πριν τη ριζική. Επίσης προκαλεί συνήθως ερεθισμό στο δέρμα και το άτομο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να ακολουθήσει τις οδηγίες αποκατάστασης της επιδερμίδας, από τον αισθητικό. Συντελεί στην εξαφάνιση της τριχοφυίας, μετά από συστηματική εφαρμογή της σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως θα συμβουλεύσει το άτομο η/ο αισθητικός. Εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ινστιτούτα αισθητικής με ειδικά μηχανήματα.
Φωτεινές μέθοδοι αποτρίχωσης: πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στον τομέα της μόνιμης απομάκρυνσης της τριχοφυίας με τη χρήση ειδικά εστιασμένου φωτός, ώστε να το απορροφά η μελανίνη της τρίχας και να δημιουργεί με απλά λόγια μία μικροέκρηξη στη ρίζα της τρίχας, καταστρέφοντας τα αναγεννητικά της κύτταρα. Στην ομάδα αυτή ανήκουν η τεχνολογία Laser (λέιζερ) και η τεχνολογία του IPL (έντονο παλμικό φως ή φωτόλυση ή φωτοθερμόλυση). Και οι δύο τεχνολογίες έχουν διάφορους τύπους μηχανημάτων, που όλες όμως έχουν σαν στόχο τη μελανίνη της τρίχας. Από τα laser, πιο γνωστή είναι η τεχνολογία του Αλεξανδρίτη, ενώ από τα IPL, είναι το IPL. Εφαρμόζονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του σώματος, με εξαίρεση π.χ. την κάτω γραμμή των φρυδιών και τα αποτελέσματά τους είναι θεαματικά, ιδιαίτερα σε σκουρόχρωμες – μαύρες τρίχες και ανοιχτόχρωμα δέρματα. Χρειάζονται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες μέχρι να εξαλειφθεί η τριχοφυία, που εξαρτώνται από τις οργανικές ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Το laser είναι συνήθως πιο επώδυνο, σε σχέση με τη φωτόλυση, αλλά και οι δύο μέθοδοι έχουν μικρό ερεθισμό, μετά την εφαρμογή. Δεν εφαρμόζονται σε πολύ μαυρισμένα δέρματα, από ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι ή solarium. Τα μηχανήματα αυτά, που είναι προηγμένης τεχνολογίας, τα βρίσκει κάποιος συνήθως σε ινστιτούτα αισθητικής, δερματολογικά κέντρα και κέντρα πλαστικής χειρουργικής. Ακολουθήστε με ακρίβεια τις οδηγίες του ειδικού και σύντομα θα απελευθερωθείτε από το άγχος της αποτρίχωσης. Έχουν θεαματικά αποτελέσματα στα πόδια και στη γραμμή του μπικίνι, που προβληματίζουν την καλοκαιρινή περίοδο τις περισσότερες γυναίκες. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσει κάποιος τις εφαρμογές του το φθινόπωρο.