22/11/2024

Αυστριακός βιολόγος με… 1000 παιδιά

0

Αυστριακός βιολόγος με… 1000 παιδιά

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Αν υπήρχε ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα παιδιά, αυτό θα πήγαινε σίγουρα στον Αυστριακό βιολόγο Μπέρτολντ Βίσνερ, ο οποίος φέρεται να είναι ο βιολογικός πατέρας 1000 (!) παιδιών μέσω της τεχνητής σπερματέγχυσης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror.

Το κουβάρι της απίστευτης ιστορίας, η οποία εκτυλίχθηκε περίπου πενήντα χρόνια πριν, άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Βρετανός δικηγόρος Ντέιβιντ Γκόλανζ και ο Καναδός σκηνοθέτης Μπάρι Στίβενς διαπίστωσαν ότι, σύμφωνα με τα γονίδιά τους, ήταν… αδέρφια, αφού είχαν συλληφθεί με σπέρμα του Βίσνερ.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να ερευνήσουν αν είναι οι μόνοι ή αν σε αυτή την… οικογένεια ανήκουν και άλλα άτομα και για το λόγο αυτό υπέβαλαν το 2007 18 άτομα που είχαν συλληφθεί στην κλινική του Βίσνερ στο διάστημα μεταξύ 1942 και 1962. Όπως αποδείχθηκε, 12 εξ αυτών ήταν παιδιά του, ενώ προέκυψε πως ο Βίσνερ έπαιξε – μυστικά – το ρόλο του δωρητή σε εκατοντάδες περιπτώσεις!

Όπως γράφει η Mirror, ο Γκόλανζ υπολογίζει ότι ο Βίσνερ έγινε κατ’ αυτόν τον τρόπο πατέρας για 300 με 600 παιδιά, ενώ ο Στίβενς ανεβάζει αυτόν τον αριθμό στα 1.000!

Η κλινική Μπάρτον, την οποία ίδρυσε ο Βίσνερ στο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγό του Μέρι Μπάρτον, ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1940, ωστόσο η ειδίκευσή της σε τεχνικές υποβοηθούμενης γονιμότητας όπως η σπερματέγχυση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις λόγω του ηθικού κώδικα της εποχής που δεν έβλεπε με καλό μάτι μια νεότευκτη μέθοδο τεκνοποίησης χωρίς τη φυσική επαφή. Ενδεικτικό είναι ότι ο τότε Προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι αποκάλεσε τις δραστηριότητες της κλινικής «έργο του Βελζεβούλ», ενώ το 1948 μια επιτροπή ζήτησε την απαγόρευση της μεθόδου!

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, λέει ο Γκόλανζ, ο Βίσνερ, ο οποίος πέθανε το 1972, έκανε 20 δωρεές το χρόνο, ενώ ο Άλαν Πέισι, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, χαρακτήρισε τον υπολογισμό του Γκόλανζ «λογικό», προσθέτοντας ότι ένας υγιής δότης μπορεί να κάνει μέχρι και 50 δωρεές σπέρματος το χρόνο. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σπέρμα από Βρετανούς δότες επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε μέχρι 10 οικογένειες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *